Hopp til innhold

Innrømmer dårlig arbeid på stupetårnet

Prosjekteringsfirmaet Sweco vedgår at stupetårnet på Hamar ikke holder mål. De er forberedt på å gi erstatning, slik rådmannen krever.

Stupetårnet i Hamar i vinteropplag

Stupeanlegget i Hamar er slept i vinteropplag slik at det ikke skal slite seg igjen.

Foto: Frode Meskau

I går stoppet formannskapet i Hamar arbeidet med det famøse stupetårnet. De vil ikke avgjøre den endelige skjebnen før de har helt sikre tall. Tårnet som skulle koste 1,5 milioner kroner, er nå oppe i verste 29 millioner kroner. Kommunen har varslet erstatningskrav og mulig rettssak.

Sweco som har stått for prosjekteringen, innrømmer at tårnet ikke holder mål.

– Seriøst selskap

– Vi er et seriøst selskap med forsikringingsordninger på plass, så jeg regner med at vi har en seriøs og ordentlig kommunikasjon med kommunen rundt det når tiden er moden for å sette i gang, sier divisjonsdirektør i Sweco, Kjell Ove Tvinnereim til NRK.

Han vedgår at en del av arbeidet som er utført på det famøse stupetårnet ikke holder mål.

– Ja, det er jo et faktum at plattformen slet seg. Det er det ingen som prøver å unnslå. Det skjedde i dårlig vær, og det burde ikke skjedd. Sweco må ta sin del av ansvaret, sier Tvinnereim.

To entreprenører

Sweco har hatt ansvaret for å prosjektere stupetårnet, mens to entreprenører har utført det praktiske arbeidet. Nå blir skyldfordelingen tema.

– Det har ikke vi tatt stilling til. Vi vet hva vi burde gjort annerledes, og nå holder vi på å finne løsninger på, sier han.

Hvor mange millioner av millionsluket som må erstattes vil han ikke snakke om, men Tvinnereim er optimist.

– Jeg antar at vi finner løsninger på dette, sier han.

– Det skal bli badeanlegg på Hamar

Han vil ha et stupetårn som står trygt, uansett vær og vannstand. Hvor mange millioner det vil koste vet han ikke, men målet er klart.

– Vi har ett fokus, og det er å løse dette slik at det blir et badeanlegg på Hamar. Badeanlegget skal være hundre prosent sikkert å bruke for alle som vil bade, avslutter Tvinnereim.

Mareritt-sak

Det som i 2008 skulle bli et lite stupetårn på Koigen til 1,5 millioner kroner, har blitt et stort mareritt for politikerne i Hamar.

I september kom en granskningsrapport som gir alle involverte hard medfart. Blant annet ble det slått fast at prosjektet var preget av mangelfull komptetanse i alle ledd, at det utviklet seg fra et stupetårn til et stupeanlegg, og at anlegget ble dyrere fordi det måtte flyttes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Martin W. Kulild og Morten Aspeli

Med bøyde hoder må rådmann Martin Kulild og ordfører Morten Aspeli innse at stupetårnet har blitt et stort problem for Hamar.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

Foreløpig siste kapittel i mareritthistorien ble skrevet i oktober. Da ble anlegget slept i vinteropplag for å sikre at det skulle stå trygt gjennom vinteren. Her skal festeanordningene utbedres, fordi stupeanlegget flere ganger har slitt seg fra festet som holder det fast til bunnen.

Avdekket nye ubehageligheter

Kontrollutvalget i Hamar har gått gjennom prosjektet og det er avdekket nye ubehagelige overraskelser.

– Kvalitetssikring av tekniske løsninger og prosjektgjenomgang har i høst avdekket en kostnadsutvikling som tidligere ikke var kjent. Derfor ønsker jeg å stoppe arbeidene inntil vi har full oversikt, sa rådmann Martin Kulild til NRK i forrige uke.

Etter kontrollene er det avdekket at forankringsfestene for stupeanlegget var underdimensjonert. Dermed blir regninga på mellom 22 og 29 millioner kroner, og nå er hele prosjektet lagt på is.

Flere saker fra Innlandet