Svigermor tror på babyvoldstiltalt far

KONGSVINGER (NRK): Svigermoren til mannen som er tiltalt for massiv vold mot sin seks uker gamle sønn, tror ikke han har påført gutten skadene.

Interiør Glåmdal tingrett

I RETTEN: Svigermoren til mannen som er tiltalt for vold mot barnebarnet hennes, ga sin fulle støtte til svigersønnen i retten tirsdag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

En mann i 20-årene er tiltalt for omfattende mishandling av sin seks uker gamle sønn. Mannen erkjente ikke straffeskyld da saken startet i Glåmdal tingrett i forrige uke.

God attest fra svigermor

Tirsdag holdt svigermoren til den tiltalte faren sin vitneforklaring i retten. Hun tegnet et bilde av svigersønnen som en omtenksom og ansvarsfull mann. Hun beskriver ham som klippen som holdt det hele sammen i en vanskelig tid med en dødssyk samboer og et prematurt barn.

– Han var berørt over situasjonen, men sterk. Han tok seg veldig godt av datteren min og sønnen deres, sa hun retten.

Hun fortalte om en vanskelig tid der de ikke visste om datteren hennes kom til å overleve og usikkerheten med et prematurt barn. Hun sa hun ikke hadde ord for hvor vanskelig denne tiden hadde vært. Hun og svigersønnen var begge på sykehuset i denne tiden for å ta seg av de to.

Mishandlingen skal ha skjedd etter at babyen ble skrevet ut av sykehuset. Ifølge tiltalen hadde babyen kraniebrudd, blødninger i hjerne og øyebunn og til sammen 35 bruddskader. Mishandlingen skal ha skjedd i løpet av tidsrommet 16.- 27. mai i fjor. Faren mener at noen uhell, forhold i svangerskap, og at sønnen var for tidlig født kan forklare skadene.

– Da jeg fikk vite hva de trodde var årsaken til skadene, gikk jeg i meg selv og tenkte om det var noe jeg kunne ha oversett ved han. Jeg har tenkt mye, men har ikke funnet noe som kan gi meg en dårlig magefølelse, sa hun i retten.

Sakkyndige mener skadene skyldes vold

De sakkyndige ser nesten helt bort fra andre mulige forklaringer enn at barnet er blitt utsatt for vold.

Overlege og førsteamanuensis i rettsmedisin Arne Stray-Pedersen mener skadene kan skyldes kraftig slag, støt eller fall og at barnet kan ha blitt filleristet en eller flere ganger. Ifølge den sakkyndige kan barnet også ha blitt utsatt for stump vold.

Jens Bernard Grøgaard, Arne Stray-Pedersen

SAKKYNDIGE:Overlege og førsteamanuensis i rettsmedisin Arne Stray-Pedersen OG barnelege Jens Bernard Grøgaard er sakkyndige i saken.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

For tidlig fødte barn er mer utsatt for hjerneblødning, men de sakkyndige mener det er liten sannsynlighet at hjerneblødningen skyldes dette. Det er heller ikke funnet tegn til beinskjørhet hos gutten som kan forklare de mange bruddskadene.

Sakkyndig barnelege Jens Bernard Grøgaard sier det er for tidlig å si hva slags konsekvenser skadene kan få for gutten. Han mener at man ikke kan si det sikkert før i seks-sju års alder.

Mari Sveen i Glåmdal tingrett

BISTANDSADVOKAT: Mari Sveen er guttens bistandsadvokat. Gutten bor nå sammen med moren og et eldre søsken. Faren har besøksforbud mot sønnen og kun få timer samvær i uken under tilsyn med det eldste barnet.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Gutten har det nå etter forholdene bra og har den siste tiden hatt god utvikling, sier Mari Sveen, som er bistandsadvokat for gutten.

Hun vil fremme et erstatningskrav på vegne av gutten. Rettssaken avsluttes torsdag.