Sverdsnuing med kjedeskift

Lurer du på hva sverdsnuing med kjedeskift er? Da bør du ta turen til NM i skogferdigheter i Solør.

NM skogferdigheter
Foto: Øyvind Bæk / NRK

Lydnivået på Solør videregående skole var ekstra høyt i dag. Elever fra 14 videregående skoler svingte motorsaga så godt de kunne i håp om å bli norgesmester i skogferdigheter.

Kappe og kviste

Elevene som deltar kommer fra hele landet, men de har alle det samme målet, nemlig å kappe, kviste og snu raskest mulig og med best mulig presisjon.

Ragnhild Kjeldsen er lærer i skogbruk på Solør videregående skole og er spesialist på motorsag. Hun følger nøye med på konkurrentene.

- Det går kjempebra, her er det bare blide fjes, og elevene er kjempeflinke. I dag tester vi praktiske ferdigheter i bruk av motorsag. Alle må kappe en stokk og kviste en stokk. Så skal de snu sverdet på saga så fort som mulig, og til slutt er det presisjonsfelling. 

 20,6 sekunder

Og det går virkleig for seg. Rekorden i sverdsnuing med kjedeskift er ikke annet enn imponerende.

- Han som leder snudde sverdet og bytta kjede på 20,6 sekunder, forteller David Koth-Norbye. Han er speaker og dommer.

Elevene skal altså snu sverdet på motorsaga, med kjedet og det hele, og så vise frem hendene til dommeren. Når du er ferdig skal du ikke blø på hendene, da blir du diska.

- Det var akkurat en som måtte surre inn hele hånda etter et uhel med kjedet, men det går som regel bra, sier Koth-Norbye. 

EM i mai

Vinnerne får delta i EM i skogferdigheter  i Østerrike i mai. Hvem det blir avgjøres i på onsdag. 

 PS: Hvis du aldri har prøvd sverdsnuing med kjedeskift bør du beregne mer enn 20,6 sekunder. Sett helst av en halvtime.