Svært mange vil jobbe på asylmottak: – En fantastisk mulighet

HASLEMOEN (NRK): Det er stor interesse for å jobbe med flyktninger, og utlyste stillinger ved asylmottak over hele landet har svært mange søkere.

Nyansatte ved Haslemoen transittmottak

GLADE FOR Å FÅ JOBB: Tre av de nyansatte ved Haslemoen transittmottak. – Jeg føler meg heldig som får jobbe her, sier Hege Heier (til høyre).

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det vi har sett i mediene om flyktninger har nok påvirket meg, og jeg setter pris på at jeg var så heldig å få lov til å være med på teamet her på Haslemoen, sier Hege Heier, nyansatt info- og miljøarbeider ved Haslemoen transittmottak i Våler i Hedmark.

Hun er ikke alene om å ville arbeide med flyktninger. På 40 stillinger ved det nyåpnede transittmottaket på Haslemoen, som fra før huser 700 flyktninger, har det vært over 500 søkere, ifølge mottaksleder Hugo Limkjær.

Hugo Limkjær, mottaksleder Haslemoen transittmottak

STRØM AV SØKERE: Hugo Limkjær, mottaksleder Haslemoen transittmottak, sier det strømmer på av folk som vil jobbe på mottak.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det fortsetter å strømme på med søknader, sier han, og mange av dem som søker er fra området rundt her, sier han.

– Uvanlig høy pågang

Hero, et av de andre selskapene som drifter norske asylmottak, bekrefter den store pågangen av jobbsøkere. De har utlyst stillinger ved asylmottak flere steder i landet, først og fremst stillinger ved midlertidige mottak for enslige, mindreårige asylsøkere.

– Responsen på disse stillingene har vært uvanlig høy, selv om flere av mottakene ligger på små steder, for eksempel Vestvågøy i Lofoten, sier Eli Størset, personal- og organisasjonsdirektør i Hero.

Bersvenn Støen, nyansatt aktivitetsleder på Haslemoen.

GLEDER SEG: Bersvenn Støen, nyansatt aktivitetsleder på Haslemoen, ser fram til å arbeide med de mindreårige asylsøkerne.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Størset forklarer at de har mottatt rundt 200 søknader på stillingene som nå er lyst ut, og det flere dager før søknadsfristen går ut. De har også mottatt flere åpne søknader enn det de normalt mottar, og mange telefoner rundt de utlyste stillingene.

Også Norsk Mottaksdrift opplever stor pågang av folk som vil hjelpe, enten ved at de vil søke på stillinger eller hjelpe flyktningene på frivillig basis.

– Vi merker den økte bevisstheten rundt arbeidet med flyktninger. Og ikke minst merker de som allerede jobber på mottak den bevissthetsendringen som skjer blant folk flest, og det setter de stor pris på, sier daglig leder Per Erik Lykstad.

– Fantastisk mulighet

Onsdag kveld kom de første 50 mindreårige asylsøkerne til Haslemoen. De er i alderen 15 til 18 år og kommer fra Afghanistan. Mellom 20 og 30 ansatte er allerede på plass for å bistå ungdommene. For ei drøy uke siden visste ingen av dem at de kom til å jobbe med flyktningbarn.

– Jeg har en del kompetanse som er relevant, og da virka det som en fantastisk mulighet til å få være med å bygge dette tilbudet fra grunnen av, sier Bersvenn Støen, nyansatt aktivitetsleder på Haslemoen.

Presset øker på asylmottakene i Norge. På kort varsel er den gamle offisersforlegningen på Haslemoen i Våler gjort klar til å ta i mot 100 mindreårige asylsøkere. I kveld kommer de første 50.

ØSTNYTT- REPORTASJE: Hele tv-reportasjen fra Haslemoen transittmottak ser du her.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

19:30: Nyheter fra Innlandet

19:30: Nyheter fra Innlandet