Hopp til innhold

Sultestreiker mot ulvejakta

Fire aktivister går drastisk til verks: I protest mot regjeringens vedtak om utvidelse av ulvejakta innenfor ulvesona, har de gått til sultestreik.

Sultestreik mot ulvevedtak utenfor kontorene til Klima- og miljøverndepartementet. F.v. Anne Bjørg Lervik og Sidney Haugen.

SOLIDARITET: Frykten for at ulvevalper skal sulte i hjel som følge av den pågående ulvejakta, gjør at Anne Bjørg Lervik og Sidney Haugen nå sultestreiker foran Klima- og miljødepartementet i Oslo.

Foto: Anders Fehn / NRK

Siden torsdag 17. februar har de benket seg foran kontorene til Klima- og miljødepartementet i Oslo, en liten gruppe dyrevernsaktivister.

De har gått til sultestreik i protest mot regjeringens avgjørelse om å tillate ekstraordinære uttak av ulv innenfor ulvesonen.

– Vi demonstrerer først og fremst fordi utvidelsen strekker seg inn i paringstida til ulven, sier en av aktivistene, Anne Bjørg Lervik.

Frykter at ulvevalper vil sulte

Ulvejakta skulle etter planen avsluttes 15. februar, men er nå utvidet til 1. mars.

Les også: Ulvejakta i ulvesona fortsetter til 1. mars

Klima-og miljøminister Espen Barth Eide.
Klima-og miljøminister Espen Barth Eide.

Den avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner, både hos flere dyrevernsorganisasjoner og i flere politiske parti.

Det er imidlertid første gang at reaksjonene kommer i form av en sultestreik.

– Linken her er at vi sultestreiker i solidaritet med dyr som risikerer å bli hensatt til det vi mener er en hjelpeløs tilstand, sier Lervik.

Hun mener det er en betydelig risiko for at skyting av ulv etter 15. februar kan føre til at hanner blir tatt ut av jegere.

– Da kan hunnulv bli alene med valper hun ikke klarer å fø opp, sier Lervik.

Ekstraordinært uttak

30. januar stoppet Oslo tingrett ulvefellingen i de fire revirene Hornmoen, Rømskog, Bograngen og Slettås, som ligger i Østfold og Innlandet.

Staten klagde på avgjørelsen. 11. februar ga lagmannsretten staten medhold til å felle 28 ulver innenfor ulvesonen i 2022.

Les også: Det blir ulvefelling likevel

Ulv skutt i Rendalen 11.12.2021
Ulv skutt i Rendalen 11.12.2021

Allerede dagen etter ble åtte ulver tatt ut: En i Slettås-reviret og sju i Hornmoen-reviret.

15, februar, som var siste dag av ulvejakta, vedtok regjeringen å forlenge jakta til 1. mars. Det var Statens Naturoppsyn som fikk oppgava om å gjøre resten av uttaket i ulvesona.

Mangler ni ulv i Rømskog

Totalt er det nå tatt ut 16 dyr av kvota på 28. I Rømskog er de i full gang med jakta.

Veronica Sahlén, seksjonsleder i Statens naturoppsyn (SNO), sier en ulv ble skutt i reviret mandag. Dermed gjenstår det totalt ni ulv på deres kvote.

Veronica Sahlen, seksjonsleder i SNO.

NI IGJEN: Det gjenstår fremdeles ni dyr før kvota i Rømskog-reviret er fylt opp, bekrefter Veronica Sahlén i SNO.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Men det er ikke sikkert de vil klare å ta ut alle ulvene innen fristen, sier Sahlén:

– Det vil fortsatt være avhengig av hvor mange dyr som går samlet. Det kan være en del ungdyr som har begynt å separere seg fra flokken, sier hun.

Har snakket med demonstrantene

Statssekretær Christian Anton Smedshaug fra Senterpartiet sier Klima- og miljødepartementet ikke vil foreta seg noe aktivt overfor de sultestreikende. Han mener aktivistene er i sin fulle rett til å markere sitt standpunkt.

Christian Anton Smedshaug

DIALOG: Statssekretær Christian Anton Smedshaug i Klima- og miljødepartementet bekrefter at de har dialog med demonstrantene som sultestreiker.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Vi har hatt kontakt med de streikende og demonstrerende, og blant annet snakket om grunnlaget for demonstrasjonen og bakgrunnen for årets ulveuttak, sier Smedshaug.

Han innrømmer at det ikke er en ønsket situasjon å gjennomføre uttak etter 15. februar. Men fordi fellingsperioden ble forkortet fra 46 til fire dager, mener departementet at det var nødvendig med det ekstraordinære uttaket.

Gir ikke opp sultestreiken

Anne Bjørg Lervik og de andre sultestreikende aktivistene mener det ekstraordinære uttaket gjør at viltloven er satt til side.

– Nå jaktes det med jaktformer som ellers er strengt forbudte. Blant annet jakt fra helikopter, som medfører stor risiko for skadeskyting av dyr, sier Lervik.

Hun sier at sultestreiken vil fortsette.

– Vi skal holde på så lenge det skytes ulv i den ekstraordinære jakta.

Sultestreik mot ulvevedtak utenfor kontorene til Klima- og miljøverndepartementet. F.v. Anne Bjørg Lervik og Sidney Haugen.

UETISK: Anne Bjørg Lervik og Sidney Haugen reagerer på den utvidede jakta av ulv innenfor ulvesonen, som de mener er uetisk.

Foto: Anders Fehn / NRK

Flere saker fra Innlandet