Suksess for "Sol av Isfolket"

Anmelderne er delte i sitt syn på forestillingen "Sol av isfolket" som lørdag hadde premiere på Fagernes. Både VG og OA jubler, mens Dagbladet er noe mer betinget.

Fra forestillingen "Sol av isfolket"
Foto: Sigrid Havig berge / NRK

Paul-Ottar Haga og Evy Kasseth Røsten
Foto: Elin Sofie Lorvik

Forfatteren Margit Sandemoe derimot gråt seg gjennom premieren og sa etterpå at det var bedre og annerledes enn hun hadde sett det for seg. Margit Sandemoe ble møtt av stående applaus av publikum da hun kom til premieren.

- Sol av Isfolket, treffer oss midt i hjertet. Så helstøpt med kvalitet i alle ledd, og for en spilleglede. Heidi Ruud Ellingsens råe energi fyller hele Valdres, skriver anmelderen Anne Kjønniksen i Oppland Arbeiderblad. Det er bare å ta av seg hatten for kiosk-spelet, som for alvor har løftet Margit Sandemo og Sol av Isfolket opp og inn i den øverste kultureliten, skriver hun.

Dagbladet mer betinget

Inger Merete Hobbestad i Dagbladet er mer betinget, og tittelen er "Svak Sol". Ifølge anmelderen er det flate personer og svak dramturgi i forestillingen og det spenner bein på en storsatsing med poetnsiale. De menneskelige dramaene griper ikke, det brukes for mye tid å gjenfortelle fortida. "Skal du lage teater av en underholdningsroman, bør du bruke sjangerens sterke sider og kompensere for de svake. Men gode øyeblikk til tross, klarer ikke "Sol av isfolket" å røre ved oss, og dermed egentlig ikke å underholde.

Hjemmeseier

I Verdens Gang gir anmelderen Borghild Maaland en femmer på terningen, og skriver at det var en hjemmeseier for Isfolket i Valdres. "Sol av Isfolket" er en opplevelse som berører , med sin suggerende og sanselige rytme. Mange er delaktige, ikke minst de fabelaktige musikerne, men også det store oppbud av aktører på scenen. Det er liten tvil om at Norge har fått et nytt utendørs stykke som vil bli en gjenganger i årene som kommer, skriver Maaland.

"Driftene lokkes fram i suggerende dans, og kreftene slippes løs. I sentrum er Sol, en Heidi Ruud Ellingsen med forrykende sensuell urkraf, heter det i Verdens Gang.

Fantastisk jobb

Anne Kjønniksen i Oppland Arbeioderblad mener regissør Leif Stinnerbom har gjort en fantastisk jobb med å løfte forfatterskapet til Margit Sandemo inn i folkemusikkens- og dansens verden, og hans kone Inger Stinnerbom har ikke gjort en mindre fantastisk jobb med kostymene. Det som kanskje imponerer aller mest er innsatsen på scenen. Heidi Ruud Ellingsen griper oss alle i rollen som Sol. Hun spiller fletta av de fleste og farer rundt med en forrykende energi, godt hjulpet av danser Silje Onstad Hålien. De to er en vidunderlig duo, og Ruud Ellingsen spiller uregjerlige Sol helt ut i fingerspissene. Sterkt er det å se når hun endelig får møte Mørkets Fyrste, i Rune Temtes skikkelse. Kioskromantikken, løftet opp, ut og fram av de drivende gode skuespillere. Det fungerer rett og slett kjempebra. Vi blir revet med, skriver OAs anmelder..

Hele stjernelaget med rolige Tegle, spilt av Paul Ottar Haga, hans kone Silje, spilt av Evy Kasseth Røsten, Heming og Mørkets fyrste i Rune Temtes skikkelse og Kyrre Hellum i rollen som Herr Johan, gjør en kjempejobb. De profesjonelle ser ut til å storkose seg på friluftsscenen, og de drar de lokale skuespillerne med seg i alle ledd.

Dialekten fungerer

Valdres-dialekten fungerer godt sammen med Oslo-språket, og handlingen bindes greit sammen i valdresspringaren som kjennetegner bevegelsene.

Sol av Isfolket fungerer fra begynnelse til slutt. Det er få dødpunkter, og vi som publikum sitter og storkoser oss. Det er befriende med pausen midt i, og den mer fartsfylte siste delen forsterker bare inntrykket. Gratulerer; Sol av Isfolket. Dere har skutt gullfuglen, slutter anmelderen i Oppland Arbeiderblad.