Styr unna useriøse radon-målere

Seriøse fagfolk sørger for måling av radon-nivået i boligen din for et par hundrelapper. De useriøse er ofte dyrere.

radonsug

Nils Axel Kanten i Ottestad i Stange fikk hjelp av Robert Johannesen i Radonteknikk til å montere radonsug i huset sitt.

Foto: Einar Langholen-Schulstad

Alle bør foreta en radonsjekk av boligen sin, mener Statens Strålevern. Men de bør være oppmerksomme på at det er en del useriøse aktører som forsøker å gjøre butikk på folks frykt.

Skremmer folk

– Det største problemet er at de ringer og faktisk skremmer folk, forteller folk at de bor i et område med høye forekomster av alunskifer og høye radonverdier, forteller Nina Søndmør i Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen.

Nina Søndmør og Egil Johansen

Nina Søndmør (til venstre) i Samfunnsmedisinsk enhet og rådgiver Egil Johansen advarer folk mot useriøse selgere som prakker på folk dyre radon-løsninger.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Selv om det er helsefare noen steder, så kan det være store variasjoner fra hus til hus og fra nabo til nabo.

Hvis du vil måle radonnivået behøver det ikke koste deg mer enn litt over 200 kroner. De useriøse aktørene derimot, tar mer betalt, forteller Søndmør.

Unødvendige tiltak

– Og så tilbyr de ofte store pakkeløsninger i stedet for kun måling eller kun tiltak, og gjør gjerne tiltak som ikke er nødvendige.

Det er mye radon i Hedmark og Oppland. Av de 12 kommunene på topp når det gjelder radon i boliger, ligger åtte av dem i Hedmark. Det er Stange, Hamar, Løten, Ringsaker, Lillehammer, Gjøvik og Østre og Vestre Toten.

Nils Axel Kanten i Ottestad i Stange målte over 1000 bequerel per kubikkmeter luft i huset sitt. Statens Strålevern mener 100 bequerell er nok, og setter maxgrensa i bolighus til 200 bequerel.

Kanten fikk hjelp av Robert Johannesen i Radonteknikk til å montere et såkalt radonsug i kjelleren. Radunsug sørger for høyere trykk inne i huset enn fra radongassen ute. Dermed kommer ikke radongassen inn.

Opp til 20.000 bequerel

Johannesen har erfart at Hedmark og Oppland er et område med mye radon. Han monterer om lag to radonsugeanlegg i uka året rundt.

Robert Johannesen, Radonteknikk

Robert Johannesen i Radonteknikk har målt opp til 20.000 bequerel i boliger på Hadeland.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Jeg har hatt mange kunder på Hadeland, og der er det veldig mye alunskifer rundt Gran og Brandbu. Mange av husene der har mellom 10.000 og 20.000 bequerel. Det er mye når vi snakker om en maxgrense i Norge på 200, påpeker han.

Måling er en frivillig sak. Men Statens strålevern anbefaler måling om lag hvert femte år.

– Det er vikig å måle hvis det er noen endring i grunnforholda ved huset. Sprenging eller graving i nærområdet kan påvirke hvor gassen tar veien, forteller Egil Johansen, rådgiver i miljørettet helsevern.

Sjekk flere aktører

Søndmør og Johansen anbefaler folk å sjekke pris hos flere aktører før de gjør noe. Verst er det for dem som blir kontakta av de useriøse aktørene.

– De driver ofte aggressiv markedsføring, samtidig som folk føler seg veldig usikre. Hva er dette her, og er det farlig? Bor jeg i et hus med mye radon? Blir jeg sjuk av det? Så de blir jo skremt, sier Søndmør.

– Men heldigvis har noen skjønt det, og går ikke på tilbudene deres. Og så ringer de til oss, og det er veldig bra. For det er ingen kvalitetssikring på slike aktører, påpeker hun.

Fra 2009 krever plan- og bygningsloven radonsikring i alle nybygg, så i prinsippet skal hus som er bygget etter dette være trygge.

Skoler og barnehager må dokumentere radonnivået, og det samme må alle som skal leie ut husrom.