Hopp til innhold

Stupetårnet i vinteropplag

Hvor mye det vil koste å utbedre festeanordningene på skandaletårnet på Koigen i Hamar, vet man foreløpig ikke.

Stupetårnet i Hamar ble i dag slept i vinteropplag bak det gamle politihuset. Festeanordningene skal utbedres i løpet av vinteren.

Stupetårnet slepes i vinteropplag. Foto: Frode Meskau.

Tirsdag ble det 80 tonn tunge stupetårnet manøvrert på plass i bukta bak det tidligere politihuset ved Tjuvholmen. Her mener prosjektledelsen at det ligger forholdsvis trygt og sikkert gjennom de høststormer som måtte komme.

Festeanordningene utbedres

Nå skal festeanordningene utbedres. Det kan trenges. I august slet tårnet seg fra fortøyningene, slik at det ble skadet. I september ble det brudd i forankringene på nytt. Da kunne tårnet i verste fall havarert.

Tre stolper festet i bunnen skal være tårnets fundament og feste i bunnen. De må være lange nok og så solide at de holder tårnet på plass i alt fra laveste lavvann til 100-års flom. Når det igjen kommer på plass på Koigen må det også kunne tåle bølger på opp til to meter.

Stupetårnet i Hamar i vinteropplag

I dag ble stupetårnet tauet i vinteropplag bak det gamle politihuset.

Foto: Frode Meskau

Ukjent kostnad

Hele konstruksjonen er gjennomgått. Mens tårnet er i smult farvann skal innfestingsordningene settes på plass på nytt. Hva utbedringene vil koste er det foreløpig ingen som vet.

– Det kan vi ikke si sikkert, fortalte prosjektleder Ole Jonny Eriksen tirsdag.

Prosjektet er for lengst et politisk og kostnadsmessig magaplask. Det skulle koste 1,5 millioner kroner. Nå nærmer det seg 14 millioner, og det kan altså bli enda litt mer.