Stupeanlegget legges på is inntil videre

Formannskapet i Hamar vedtok i dag å stoppe stupeanleggsprosjektet inntil videre. Politikerne krever at byggerådgivere tar ansvar for den gedigne millionsprekken.

Formannskapet i Hamar

Formannskapet i Hamar vedtok i dag å legge arbeidet med stupetårnet på is.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

Stupetårnet som opprinnelig hadde en prislapp på 1,5 millioner kroner, kan i

verste fall ende opp med å koste hele 29 millioner kroner.

Det ble et klart flertall i formannskapet for å sette stupeanleggsaken på vent og få en ytterligere utredning av prosjektet.

Vrake eller bygge ferdig?

– Ja, det er bred enighet om at vi ikke kan fortsette å bygge stupeanlegget med den usikkerheten det har, både i forhold til kostnad og kvalitet. Derfor var det ikke noe vanskelig valg å si, at nå er det stopp, sier ordfører Morten Aspeli.

Nå skal rådmannen og administrasjonen i Hamar utrede hva det virkelig vil koste å få stupeanlegget på plass. Rådmannen skal også finne ut hva det vil koste å vrake hele stupetårnanlegget og altså ikke bygge det ferdig.

– Når det er gjort, skal vi ta den endelige beslutningen, sier Morten Aspeli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Martin W. Kulild og Morten Aspeli

Med bøyde hoder må rådmann Martin Kulild og ordfører Morten Aspeli innse at stupetårnet har blitt et stort problem for Hamar.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

Mareritt

Det som i 2008 skulle bli et lite stupetårn på Koigen til 1,5 millioner kroner, har blitt et stort mareritt for politikerne i Hamar.

I september kom en granskingsrapport som gir alle involverte hard medfart. Blant annet ble det slått fast at prosjektet var preget av mangelfull kompetanse i alle ledd, at det utviklet seg fra et stupetårn til et stupeanlegg og at anlegget ble dyrere fordi det måtte flyttes.

Et av problemene ved anlegget har vært å få det til å sitte fast i bunnen av Mjøsa. Anlegget har slitt seg to ganger, og undersøkelser viser at forankringsfestene var underdimensjonert.

Dette fører til at regninga på stupeanlegget øker betraktelig, og kan ende på mellom 22 og 29 millioner kroner.

Overskygger alt det positive

Stupetårn

Stupetårnet blir kanskje aldri ferdig.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Jeg er veldig lei meg for at vi har kommet i denne situasjonen. Dette er noe vi alle helst skulle vært foruten, sier ordfører Aspeli etter dagens formannskapsmøte.

Han er spesielt lei seg for pengene som er brukt, men også for at denne saken skader omdømmet til Hamar.

– Jeg er også lei meg for at denne saken overskygger alle de positive prosjektene vi har med byutvikling i Hamar nå, som nye Ankerskogen svømmehall, det nye kulturhuset, Stortorvet og Strandgata blant annet, sier Aspeli.

Krever erstatning

Hamar vil kreve erstatning etter at det er funnet flere prosjekteringsfeil i arbeidet med stupeanlegget.

– Vi regner med at vi skal få en del erstatning knyttet til feilarbeid, har rådmann Martin Kulild tidligere uttalt.

Frp ville si stopp nå

I formannskapet i dag, ble det altså vedtatt mot bare en stemme, å legge arbeidet med stupetårnet på is, inntil saken er nærmere utredet.

Bare Frp stemte i mot.

– Jeg mener det er på tide å stoppe det nå. Vi var også i mot i forrige omgang, da det ble bevilget mer penger, fra 9,4 millioner til 13,9 millioner, sier Tone Coucheron i Hamar Frp. Det er nok pengebruk på dette allerede.

Sånn det ser ut nå, tror hun at det blir for dyrt å gjøre stupetårnet ferdig. Ellers syns hun dagens vedtak er greit nok i forhold til å finne ut hva de har å gå på videre.

I vinteropplag

I oktober ble anlegget slept i vinteropplag for å sikre at det skulle stå trygt gjennom vinteren.

Stupetårnet i Hamar ble i dag slept i vinteropplag bak det gamle politihuset. Festeanordningene skal utbedres i løpet av vinteren.

Stupetårnet slepes i vinteropplag