Stupeanlegget i Hamar kan bli 6 millioner kroner dyrere

Regninga på stupeanlegget i Hamar kan øke med seks millioner kroner. Dermed kan anlegget bli 18 millioner kroner dyrere enn først planlagt. Nå vurderer ordføreren å stoppe hele prosjektet.

Stupetårnet i Hamar i vinteropplag

Stupeanlegget i Hamar ble dratt i vinteropplag i slutten av oktober.

Foto: Frode Meskau

Det er Hamar Arbeiderblad som i dag bringer nyheten om at stupeanlegget trolig blir enda dyrere enn først antatt.

– Vurderer å stoppe arbeidet

Morten Aspeli

Stupeanleggsaken har blitt et mareritt for ordfører Morten Aspeli.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Rådmannen har i sitt budsjettforslag for neste år ført inn seks nye millioner kroner til anlegget, noe som indikerer at vinterens reparasjoner av stupetårnet vil svi. I budsjettforslaget står det: «Økt ramme for å dekke økte utlegg ved Stupeanlegg.»

Dermed kan altså sluttregninga enda på oppimot 20 millioner kroner.

Rådmann Martin W. Kulild vil ikke kommentere saken til NRK, men sier at politikerne trolig vil bli informert om saken i et møte på mandag. Formannskapet behandler saken på onsdag.

Ordfører i Hamar, Morten Aspeli, har snart fått nok av hele stupeanlegget som egentlig bare skulle være et stupetårn, skriver h-a.no.

– Jeg har også sett at rådmannen har lagt inn et beløp på seks millioner kroner til stupeanlegget neste år. Ut fra situasjonen, og ut fra den avsetningen, vurderer jeg å stoppe arbeidet med stupeanlegget nå. Jeg vil ha full oversikt og med trygghet vite hva det vil si å ferdigstille anlegget, før jeg er villig til å bevilge mer penger, sier ordfører Aspeli til Hamar Arbeiderblad.

– Som er mareritt

Aspeli sier til NRK at han årsaken til at han nå vil vurdere å stoppe prosjektet er den usikre økonomien rundt stupeanlegget.

– Bakgrunnen er den høye kostnaden vi har kommet opp i, og den usikkerheten rundt hva dette faktisk kommer til å koste. Men jeg må ta et forbehold i den saken som kommer på mandag. Jeg må være helt sikker på hva det vil koste å ferdigstille anlegget når jeg vurderer hva vi skal gjøre videre, sier Aspeli til NRK.

– Hvordan er denne saken for deg som ordfører?

– Den er som er mareritt. Jeg er veldig lei meg på vegne av Hamars innbyggere at denne saken har utviklet seg sånn. Det er brukt mye mer penger enn det vi ville ha gjort hvis vi hadde visst det vi vet i dag når dette startet.

SE VIDEO: Stupeanlegg-skandalen i Hamar:

Det meste sviktet under byggingen av nytt stupetårn i Hamar viser rapport som ble lagt fram i dag. 
Både politikere, entrepenører, rådgivere og arkitekt får skylda for at stupetårnet ble over ti ganger dyrere enn da ideen lagt fram.

Fra 1,5 millioner til kanskje 20 millioner

Historien om stupetårnet, som ble et stupeanlegg, i Hamar vil visst ingen ende ta. Det hele startet i 2008 da kommunen bestemte at det hadde vært flott med et stupetårn på badeplassen Koigen i Hamar ved Mjøsas bredd.

Stupetårnet skulle koste 1,5 millioner kroner. I begynnelsen av 2013 viste det seg at regninga hadde steget til 9,4 millioner kroner, og at det nå var et stupeanlegg.

I april ble det bestemt at kontrollutvalget skal forsøke å finne ut hvorfor regninga økte og hvem som hadde ansvaret. I august ble sagt at anlegget skulle åpen i september, før det kom en rask kontrabeskjed om at åpningen var utsatt, og at regninga nå var oppi 14 millioner kroner.

I september kom det en granskingsrapport som ga «alle» skylda for stupetårn-skandalen.

Rapporten mener blant annet at anlegget var tenkt som et stupetårn, men utviklet seg til et stupeanlegg. Anlegget ble dyrere fordi det måtte flyttes, og prosjektet var preget av mangelfull kompetanse i alle ledd.

I vinteropplag

I slutten av oktober ble anlegget slept i vinteropplag for å sikre at det sto trygt gjennom vinteren.

Stupetårnet i vinteropplag

Her skal festeanordningene utbedredes, fordi tstupeanlegget flere ganger har slitt seg fra festet som holder det fast til bunnen.

Hvor mye dette arbeidet skulle koste var i oktober usikkert, men nå kan det se ut som det vil koste noen millioner kroner.

SE VIDEO: Anlegget blir slept i vinteropplag:

Stupetårnet i Hamar ble i dag slept i vinteropplag bak det gamle politihuset. Festeanordningene skal utbedres i løpet av vinteren.

Stupetårnet slepes i vinteropplag

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

19:30: Nyheter fra Innlandet

19:30: Nyheter fra Innlandet