Stuan: - Et langt og grusomt mareritt

På rettssakens fjerde dag slapp endelig tiltalte Ivar Stuan, daglig leder i Sponsorlink, til ordet. Han forteller at han hadde lite med det økonomiske å gjøre i perioden

Ivar Stuan

På rettssakens fjerde dag begynte tiltalte Ivar Stuan sin forklaring.

Foto: Per Magussen / NRK

Både Ivar Stuan og hans kone fra Løten nektet straffskyld på alle punkter, da rettssaken mot de to begynte Hedmarken tingrett mandag. De to er blant annet tiltalt for å ha bevisst skrevet uriktige fakturaer som ga mottakerne skattemessige fordeler.

Stuan virket i dag svært klar for å forklare seg.

– Dette har vært et langt og grusomt mareritt. Jeg har gledet meg til å få sagt dette, forklarte Stuan fra talerstolen.

Har hatt lite med økonomien å gjøre

I retten i formiddag fortalte Stuan om opprettelsen av firmaet Sponsorlink og om den jobben de har gjort med firmaet. Han og kona eier 80 prosent av firmaet. De har utstedt mellom 40 000 og 50 000 fakturaer i perioden de har drevet.

– De aller fleste av disse har vært slik de skal være. I den perioden det er snakk om, fra 2005 til 2009, så gikk det veldig fort unna, og det var en stor arbeidsmengde, særlig for min kone, som jobbet dag og natt, og var alene om fakturering og regnskap, forteller Stuen.

Stuan avviser at de har skrevet feil fakturaer for å få «goodwill» hos kundene. Han mener at det ikke er derfor de hadde kunder, men derimot fordi de leverte gode tjenester.

Stuan forklarer at han selv har hatt lite med regnskap og den økonomiske delen og gjøre. Der støttet han seg på styret, revisor og på kona, som da var økonomisjef.

Kan ikke forklare de misvisende fakturaene

Begge er tiltalt for brudd på regnskapsloven og bokføringsloven. Kona er i tillegg tiltalt for å ha medvirket til økonomisk utroskap og for å ikke ha betalt arbeidsgiveravgift for 22 personer som stort sett hadde jobbet som reiseleder.

Fakturafusket har skjedd på den måten at for eksempel et stort forsikringsselskap som har hatt med seg sine ansatte til en fotballkamp i Italia, har bedt om å få fakturaen hetende «pensjonskurs».

Stuen forklarer at de ikke har gjort dette med vitende og vilje, men innrømmer at det noen ganger har glippet.

– Det skulle ligget med et grunnlag med regningen, men det er kundens ansvar at det blir riktig, forklarte Stuen.

Stuen kan ikke forklare hvorfor fakturaene enkelte ganger har hatt misvisende informasjon.

– Sånn skulle det ikke ha vært.

– Politiaksjonen var et sjokk.

Stuan fortalte også retten om politiaksjonen i 2009. Da ble det aksjonert med razzia mot Sponsorlink og mot hjemmet til ekteparet for å få tak i dokumenter.

Den tiltalte beskriver dette som et sjokk.

– Jeg følte at jeg gikk fra å være en respektabel samfunnsborger til å være en kriminell, sa han.

Ivar Stuan er tydelig sint og opprørt over at det gikk fire og et halvt år fra aksjonen til han endelig ble forklart av påtalemyndigheten hva han faktisk var siktet for.

Når Stuan er ferdig med sin forklaring er det en rekke vitner som skal forklare seg.