Strømmer inn med meldinger – 11 kvinner har fjernet spiralen

LILLEHAMMER (NRK): – Da den ble tatt ut var det som om en stor klump med smerter ble dratt ut. Jeg har gradvis blitt bedre og bedre for hver dag, skriver en av kvinnene til Janne.

Fjernet spiralen

GLAD FOR Å HJELPE: Janne Grandalen Nielsen er glad for at Facebook-innlegget hennes har hjulpet flere kvinner.

Foto: Sondre Tallaksrud

Janne Grandalen Nielsen (42) har fått en rekke tilbakemeldinger etter at hun fortalte om plagene hun fikk av hormonspiralen. Så langt har 11 kvinner fortalt Janne at de har fjernet spiralen etter at de leste innlegget hennes på Facebook.

Hun er glad erfaringen hennes har vist seg å hjelpe flere med samme problemstilling.

– Jeg har helt klart fått mitt ønske oppfylt. Jeg er rørt over all respons og tilbakemeldinger som har vært på innlegget. Jeg er så takknemlig til alle som har hjulpet meg å dele budskapet videre.

I tillegg til mange kommentarer på selve innlegget, har flere sendt henne personlige meldinger og fortalt om lignende historier.

«Har aldri blitt tipset om at den lille tingen kan gjøre så mye vondt eller tenkt på det»

«Først ble jeg helt sjokkert, deretter gråt jeg av glede og følte en bølge av takknemlighet for at du delte innlegget ditt»

«Humøret er på topp og jeg har kommet meg ut å trent nesten daglig. Jeg har helt klart blitt ganske så mye bedre»

Hundrevis av kvinner har saksøkt selskapet

Advokatfirmaet The Carlson Law Firm hevder på sine nettsider at hundrevis av kvinner nylig har saksøkt Bayer, som produserer Mirena-spiralen, da de mener at spiralen ga dem «pseudotumor cerebri», som er en nevrologisk plage, som advokatfirmaet mener kan gjøre folk blinde og gi dem hjerneskade blant annet.

Frode Nakkim, som er talsperson for Bayer mener man ikke skal legge så mye i disse søksmålene.

– Det er et annet regime i USA for erstatningskrav enn i Europa. Blant annet på denne bakgrunn kommer det jevnlig søksmål mot legemiddelselskaper, blant dem Bayer, i USA. Vi forholder oss til disse gjennom relevante rettslige instanser. I Bayer overholder vi strengt vår informasjonsplikt og oppfølging av alle bivirkningsrapporteringer.

Han mener ingen av kvinnene som har saksøkt har bevis på at spiralen har gitt pseudotumor cerebri.

– Det er ingen studier eller erfaringer som viser at det er årsakssammenheng mellom bruk av hormonspiraler og økt fare for pseudotumor cerebri. Bayer mener på bakgrunn av grundige, anerkjente studier og erfaringer, at Mirena har en positiv nytte-risikoprofil og er et pålitelig valg for kvinner som ønsker å beskytte seg mot uønsket graviditet.

Unni Kirste, som er gynekolog ved Oslo universitetssykehus, er enig med Bayer i at spiralen er et godt valg for de fleste kvinner.

– Det er veldig sjeldent med bivirkninger med hormonspiraler. Det er flere som får uregelmessige blødninger, men andre bivirkninger er veldig sjeldne, sier hun.

Flere saker fra Innlandet