Strømmer 103 år gammel Jularbo

Ove Berg fra Svullrya har lagt ut over 100 år gamle opptak med Calle Jularbo på flere musikkstrømmetjenester på internett.

Carl Jularbo

STOR STJERNE: Carl «Calle» Jularbo og hans trekkspill skapte kaos hvorhen han kom. 12.000 hørte Jularbo spille på Valle Hovin i 1952!

Foto: Presse

Ove Berg i Nordic Sound brenner for å ta vare på gamle musikkopptak, og gjøre dem tilgjengelig for folk.

Mannen på Svullrya på Grue Finnskog har fra før gitt ut gammel folkemusikk fra Solør, Odal og Finnskogen i tillegg til finske besvergelser spilt inn på voksrull i 1905.

Nå har Berg tatt for seg en av etterkrigstidens store stjerner, den svenske trekkspillkongen Carl Jularbo.

Itunes, Spotify og Tidal

Berg har nå lagt ut 30 opptak på flere musikkstrømmetjenester på internett. Opptak som er 103 år gamle.

De digitale filene har han laget av 78-platene som Jularbo spilte inn i Berlin i 1913 for plateselskapet Anker.

– Vi er da inne i den akustiske perioden da det gjelder innspilling. Hvis du ser for deg en tut-grammofon, så spilte de inn i tuten og graverte plata med stiften for å si det enkelt, forklarer en ivrig Ove Berg.

Ove Berg i Nordic Sound

GAMMELT BLIR NYTT: Over Berg i Nordic Sound har satt seg fore å spre Carl Jularbo ut til hele verden. Til nå har han lagt ut 30 opptak av trekkspillkongen på flere musikkstrømmetjenester på internett. Opptak som er 103 år gamle.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Avisa Glåmdalen skrev tidligere denne uka om Berg som for noen år siden ble kontaktet av en samler som ønsket å digitalisere platene sine. Denne samleren hadde en nesten komplett samling av de 50 første innspillingene en 20 år gammel Jularbo gjorde.

Disse fattet Berg interesse for, og nå har han lagt dem ut digitalt for strømming.

– Det er i grunnen en lettvint måte å få lagt ut ting på. All denne musikken blir da tilgjengelig over hele verden, og det synes jeg er en artig ting!

Støtte fra familien til Jularbo

Det er en 50-årsregel på rettighetene til denne gamle musikken, men Berg har sikret seg ordentlig. Han har nemlig tatt kontakt med etterkommere av trekkspillkongen som jo sitter på rettighetene.

– Jeg synes det er veldig trivelig!

Det sier Lena Jularbo Brauner, Calle Jularbos barnebarn.

– Da kommer musikken til min bestefar ut til flere mennesker. De første innspillingene fra 1913 er jo veldig vanskelige å få tak i på plater i dag, og det at Ove Berg legger dette ut på Spotify og andre steder er bare bra, forteller Lena.

Men selv om musikken til Jularbo nå er tilgjengelig for alle, og blir strømmet, ikke av millionvis som Berg sier, men av endel, så blir nok dette kanskje for de spesielt interesserte.

– Ja, det blir nok det. Lydkvaliteten er jo fryktelig dårlig, for å si det slik. Dette var jo populærmusikk, så platene er jo i tillegg til å være gamle blitt spilt mange ganger, forteller Berg.

Ove Berg er nå i gang med et nytt prosjekt der han vil gjøre det samme med innspillinger som operasangerinnen Borghild Bryhn Langaard fra Kongsvinger gjorde mellom 1908 og 1916.

Flere saker fra Innlandet

Dagens 3 konserter består av Mosetrio, Bentobox, GangStubbGutta, les mer om de på dølajazz.no

Se årets Dølajazz direkte her