Hopp til innhold

Stripper kyllingen for bakterier

GRUE (NRK): Med strøm og overopphetet vanndamp skal en ny «kyllingrensemaskin» gi tryggere mat og redusere faren for matforgiftning.

kyllingrensemaskin

GRUE I HEDMARK: Firmaet Decon SFS (Safer Food Solutions) har tatt patent på en løsning som fjerner over 90% av de farlige bakteriene på kyllingkjøtt uten å endre utseende, lukt eller smak på kjøttet.

Foto: Vidar Julien

Utfordringer med E.coli, tarmbakterier og salmonella er et problem for slakterier over hele verden. Nå har et lite firma på Kirkenær i Grue i Hedmark tatt patent på en ny «kyllingrensemaskin», som tar knekken på mesteparten av bakteriene hos kyllinger.

– Vi kjøpte i sin tid to danske patenter som vi ikke fikk til å fungere, men vi var på sporet av noe og ga oss ikke. Nå har vi en løsning som fjerner over 90% av de farlige bakteriene. Bakteriefjerningen skjer i en prosess som vi har kalt hydrotermisk bakteriolyse (HTB), sier styreleder Vidar Julien i Decon SFS (Safer Food Solutions) på Kirkenær i Grue i Hedmark.

slaktekylling

HEMMELIG: Firmaet Decon SFT ønsker ikke vise bilder av oppfinnelsen av hensyn til beskyttelse av produktet.

Foto: Decon SFS

Vanndamp og strøm

Oppfinnelsen er rett og slett en «black box», som monteres på samlebåndet i slakteriet. Når kyllingene som er slaktet passerer gjennom boksen, blir de sprøytet med overopphetet damp, samtidig som de får elektrisk strøm drevet av høyspent. Den nye maskinen fjerner sykdomsoverførende bakterier som campylobacter, E.coli og salmonella fra kyllingkjøtt.

Illustrasjon av kyllingrensemaskin

RENSESYSTEM: Denne skissen viser hvordan kyllingene skal renses. Behandlingskammeret er gjemt inni en boks for å hindre innsyn.

Foto: Decon SFS

– Da sprekker bakteriene, som ligger på overflaten av kyllingen etter slaktingen, og vi får et rent produkt. Dette øker både mattryggheten og reduserer faren for matforgiftning. Samtidig forlenger det holdbarheten på kjøttet, sier Vidar Julien.

Han sier at metoden er miljøvennlig, fordi prosessen ikke endrer utseende, lukt eller smak på kjøttet.

Selskapet vil ikke publisere bilder av det ferdige anlegget av hensyn til beskyttelse av teknologien. Selve behandlingskammeret er gjemt inni en svart boks, nettopp for å hindre innsyn.

Vidar Julien

STYRELEDER: Vidar Julien i Decon SFT (Safer Food Solutions).

Foto: Decon SFS

Hva tror du denne metoden ha å si for produksjon av kyllingkjøtt?

– Det er ikke noe mindre enn en revolusjon når det gjelder tryggere mat. Jeg har møtt ledere i store amerikanske slakterivirksomheter, som sier: Wow! Er det mulig å få til uten sprøytemidler, sier Julien.

Klar for verden

Markedet for HTB er alle slakterier i hele verden. Det første anlegget er nå i produksjon for SADA, den største kyllingaktøren i Spania. Neste HTB-anlegg er under planlegging og skal inn i et dokumentasjons- og verifiseringsprosjekt hos Nofima på Ås.

Administrerende direktør Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark sier han er imponert over hva selskapet har fått til.

– Det som er spennende, er at de går rett på sak internasjonalt. De har nå prototypen for testing hos et stort kyllingslakteri i Spania. Lykkes de der, så åpner det internasjonal markedet seg, sier Larsen.

Juliens firma har brukt 35 millioner kroner på å utvikle løsningen, men er på jakt etter investorer.

Kylling på grillen

TRYGG MAT: Den nye rensemaskina for kylling skal ta vekk farlige bakterier uten å endre utseende, lukt eller smak på kjøttet.

Foto: Gøril Furu / NRK
  • Hør radiosaken: