Hopp til innhold

«Alle» vil ha antimobbe-luer

Hjemmestrikka luer mot mobbing har skapt stort engasjement på Hadeland. Nå ønsker folk fra hele landet å ta del i «bevegelsen». Til og med kronprinsparet har fått egen utgaver.

Antimobbe-luer

Slik ser noen av luene Helene Haugerud har strikket ut. Responsen hun har fått på strikkeprosjektet er enorm.

Foto: Helene Haugerud

– I utgangspunktet begynte jeg bare å strikke som mange andre. Så ville datteren min ha en Justin Bieber-lue, som hun hadde på seg på drilløvelse. Da ville de andre jentene ha disse luene. Deretter ble det snakk om disse luene som jentene fikk og noen spurte meg om jeg kunne strikke en lue mot mobbing. Så gjorde jeg det.

– Skal tales i hjel

Helene Haugerud fra Grua i Lunner er mor og sterkt engasjert i kampen mot mobbing. Da rektor Grete Monsrud Sandvik på Grua skole tidligere i år gikk ut i lokalavisa og ville avskaffe mobbing, tenkte Helene at hun måtte gjøre noe.

Helene Haugerud

Helene Haugerud har produsert store mengder luer. Her med luene hun har strikket til kronprinsparet.

Foto: Privat

– Til påske tenkte jeg at jeg måtte finne på noe lurt og ga henne ei lue i et påskeegg. Der ifra har det tatt helt av.

Hun har strikka 90 luer til skolestart på Grua og Harestua skoler, en til hver ansatt. Hun anslår at hvert hodeplagg krever rundt 3.5 timer effektiv strikking. Alle luene er håndstrikket av Haugerud sjøl.

– Det står «mot mobbing», ikke noe mer, det er veldig enkelt. Jeg tenker at lærerne kan komme med budskapet uten at de må si det hele tida. De er strikka i sterke farger og er lett synlige i skolegården.

Hun håper luene kan bidra til at man snakker mer om mobbing.

– Mobbing skal tales i hjel på lik linje med andre overgrep og overtramp.

Mange henvendelser

Anti-mobbe-luene har blitt lagt merke til – og nå står flere skoler i kø for å skaffe seg en av Helenes luer.

– Nå skal jeg strikke til en skole i Stavanger og en skole på Kolbu. Den ene skolen skal ha 34 og den andre skal ha 16. Det blir ikke 90 nå, men jeg har fått mange andre henvendelser etter hvert.

Jeg har også sendt to luer til kronprinsparet, en med gullskrift og en med sølvskrift. Jeg fikk en henvendelse fra noen med kontakter der, som ønsket at de skulle få, det synes jeg var litt ålreit.

Helene Haugerud

Luene kan plutselig dukke opp i rojale kretser også.

– Jeg har også sendt to luer til Kronprinsparet, en med gullskrift og en med sølvskrift. Jeg fikk en henvendelse fra noen med kontakter der, som ønsket at de skulle få, det synes jeg var litt ålreit.

Mønsteret til lua ligger tilgjengelig på Facebook, slik at flest mulig kan strikke. Både Harestua skole og Strikkesida tilbyr mønster til strikkeglade mennesker.

– Jeg klarer ikke dekke landet alene. Jo flere som strikker, jo bedre er det! Poenget er at det skal fungere. Jeg har strikka noen luer, mest for moro skyld. Nå begynner jobben med å få det til å fungere.

– Begeistra lærere

Det meste av ledig tid de siste månedene har gått med til arbeidet. Den eneste gangen Helene ikke grep strikkepinnene var på familieferie i Tyrkia. Det hadde hun lovet resten av familien.

Det var Avisa Hadeland som først omtalte luene hennes.

– Lærerne ble begeistra, det samme ble ungene. Vi er mot mobbing og for vennskap, sier rektor ved Grua skole i Lunner, Grete Monsrud Sandvik.

Hun er veldig fornøyd med produksjonen og forteller at målet nå er at alle skal bruke luene.

– Bruker vi ikke luene, dør historien fort bort. Vi oppfordrer til bruk ved leilighet, i friminutter og lignende. Vi har blitt lovet at Helene vil fylle på etter hvert som vi får flere ansatte.

Etter at Helene deltok i morgensendingen til NRK Hedmark og Oppland torsdag, har flere lyttere henvendt seg og ønsket å strikke luer til skoler i sine nærmiljø.

Mot mobbing-luer

Frode Krüger og Kjetil Austjord er to av dem som har fått luer fra Haugerud.

Foto: Lunner kommune

Slik ser mønsteret til lua ut:

Mobbelue-oppskrift
Foto: Helene Haugerud

Flere saker fra Innlandet