Hopp til innhold

Strengere alkoholregler for russen

Nå blir det forbud mot å drikke medbrakt alkohol på russetreff i Norge. Arrangøren av det store landstreffet på Lillehammer møter forbudet med butikkpriser på øl.

Russetreff på Lillehammer

FULL SJEKK: I portene inn til Landstreffet på Lillehammer har det vært ransaking av all russ for å finne glassflasker. Fra og med i år blir all alkohol beslaglagt.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det er en måned til årets russetid starter for fullt og nyheten i dag kommer nok som et sjokk på mange. Det er Politidirektoratet som nå skjerper inn skjenkereglene her til lands.

Ifølge Dagbladet innføres alkonekten for all russ i hele Norge fra og med i år.

Avisa skriver at politiet i mange år ikke har reagert på at russen drikker medbrakt alkohol på landstreff og andre arrangementer på offentlig sted. Nå blir det altså strengt forbudt.

Selger øl til butikkpris

Lars Nes

BUTIKKPRIS: Lars Nes som er ansvarlig for Landstreffet på Lillehammer, sier de kommer til å ta butikkpriser for øl så ikke det skal bli for dyrt for russen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRk

På Birkebeineren skistadion i Lillehammer har tusenvis av russ strømmet inn i OL-løypene fra 1994 i mange år. Om en måned arrangeres treffet for 21. gang.

– Vi har alltid ransaket og tatt fra russen glassflasker på tur inn, så den jobben blir ikke mye forskjellig fra før. Nå tar vi i tillegg all annen alkohol vi finner, sier Lars Nes, avdelingsleder i Olympiaparken i Lillehammer.

Han håper ikke russen blir skremt av forbudet mot å nyte medbrakt.

– Forskjellen for russen bør ikke bli større enn at de nå får kjøpt kald og god øl og annet drikke inne hos oss. Og vi kjører så å si butikkpriser på ølen. Det gjør vi så ikke russen skal bruke mer penger på alkohol enn på bilen sin, sier Nes.

Landstreffsjefen synes det er litt synd forbudet kommer nå, og ikke tidligere så de og russen hadde hatt bedre tid til å forberede seg.

Russ fester på Lillehammerr

FULL FEST: Arrangøren av treffet på Lillehammer håper russen fortsatt vil ta turen og håper på like god stemning som det har vært de siste årene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Forstår, men dårlig gjort

Og akkurat det synet får Lars Nes støtte for hos lederen for årets russekull i Lillehammer. Sim Gerkum er russepresident.

– Det synes jeg er dårlig håndtering, og ordentlig galt. Dette burde vært gjort for lenge, lenge siden, og ikke rett før russetiden starter, sier Gerkum.

Han tror ikke forbudet vil stoppe russen fra å ta turen til et av landstreffene som skal arrangeres i år, men at det vil merkes.

– Jeg tror det blir vanskeligere for ulike treff å konkurrere. De må kanskje senke billettprisene sine og for mindre treff kan jo det være vanskelig, sier Sim Gerkum.