Stortingspresidenten: - Upassende å framføre den russiske nasjonalsangen

Stortingspresident Olemic Thommessen reagerer sterkt på at den russiske nasjonalsangen ble sunget under åpningen av Høstutstillingen i Oslo i helgen.

Stortingspresident Olemic Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommessen reagerte sterkt på at den russiske nasjonalsangen ble spilt under åpningen av Høstutstillingen i helgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Høstutstillingen ble lørdag offisielt åpnet i Kunstnernes Hus i Oslo. Det innleide "Mannskoret" åpnet utstillingen med å synge den russiske nasjonalsangen. Det mener Stortingspresidenten var upassende.

– I beste fall en provokasjon

– Å spille nasjonalsangen til et land som er en agressor som i disse dager skaper angst og bekymring over hele Europa passer seg ikke. I beste fall er det en politisk provokasjon, og da synes jeg man skal bue og ikke klappe, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Thommessen understreker at han ikke buet under framføringen av nasjonalsangen.

– Jeg klappet ikke, og jeg kom med en reaksjon til de som sto i nærheten av meg, men jeg buet ikke, sier Thommessen.

Uten noen form for introduksjon eller ytterligere forklaring skal publikum ha fått framført den russiske nasjonalsangen fra det innleide koret. Thommessen satte svært lite pris på det han hørte, og reagerte spontant.

Koret har i etterkant forklart at den versjonen de sang, var versjonen med den teksten som ble sunget under det gamle kommunistregimet i Sovjet. Videre er det blitt forklart at sangen inngår i korets prosjekt med å synge nasjonalsangen til tidligere stater. De understreker at de ikke er et kommunistisk kor.

Thommessen stiller seg likevel undrende til at nasjonalsangen ble framført, og sier at ingen av de som var til stede hadde noen forutsetninger for å forstå dette.

Reagerer på valget

Juryleder for Høstutstillingen, Vanna Bowles, bekrefter overfor Aftenposten at det var Russlands nasjonalsang som åpnet årets utstilling. Hun stusser over valget.

– Jeg syns det var et rart valg. Jeg har ikke rukket å ta tak i dette. Jeg vil forhøre meg med de som har arrangert åpningen, sier Bowles til Aftenposten.

Utstillingsleder Charlotte Dølvik sier til Aftenposten at de ga "Mannskoret" full frihet til velge sanger. Hun støtter deres valg og mener det må gis full kunstnerisk frihet i slike sammenhenger.

Thommessen ønsker ikke å gå videre med denne saken.

Flere saker fra Innlandet