Hopp til innhold

Storslått åpning av nye E6

GUDBRANDSDALEN (NRK): Mellom 700 og 800 personer gikk i dag i tog for å markere åpningen av nye E6 mellom Frya og Sjoa. Tre og et halvt år har gått, og i dag var endelig strekningen klar for åpning.

E6 Frya og Sjoa er åpnet

VINSTRA: Mange hadde møtt opp for å ta del i den offisielle åpningen av nye E6 mellom Frya og Sjoa i dag.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Dette er den største begivenheten i Gudbrandsdalen i min levetid, så her må man være til stede, og det er artig at alle andre skjønner det samme, sier Reidar Stangnes.

Stangnes var blant nærmere 800 personer som deltok på den offisielle åpningen på Vinstra i dag. For klokka 11 ble nye E6 mellom Frya og Sjoa offisielt åpnet.

– Nå bygges det veg for første gang beregnet på den store trafikken som daglig går gjennom Gudbrandsdalen, det er helt fantastisk det vi opplever i dag, sier Stangnes.

Han tror nye E6 vil endre hverdagen for veldig mange gudbrandsdøler. Spesielt med tanke på å bli kvitt tunge, støyende og støvende biler foran husene sine.

33 kilometer med ny E6 mellom Frya og Sjoa.

VI TESTET STREKNINGEN: Se høydepunktene fra da vi testet strekningen mellom Frya og Sjoa i dag.

– Man vil oppleve Gudbrandsdalen på en ny måte

For byggeleder Rune Smidesang i Statens vegvesen har dagen vært et høydepunkt.

Rune Smidesang Statens vegvesen

FORNØYD: Byggeleder Rune Smidesang i Statens vegvesen er godt fornøyd med at nye E6 mellom Frya og Sjoa endelig er åpnet.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Her er det mange som har gjort en god jobb for å skape en trygg, god og sikker E6, sier Smidesang.

Han forteller om en lang prosess, med mye jobb. Tre og et halvt år har det tatt å bygge veien, og med en prislapp på sju milliarder kroner.

– Jeg synes vi har lyktes bra. Vi har fått en fin veg som ligger pent i landskapet, og vi har tatt hensyn til natur og miljø, og de som bor rundt veien, sier han.

Han tror de som kjører strekningen vil bli overrasket, og oppleve Gudbrandsdalen på en ny måte.

39 drept på strekningen

De siste 25 årene har 39 personer mistet livet i trafikken på denne strekningen. Målet er å få ned tallet med 90 prosent.

Åge Widme synes det er uverdig at ingen rydder opp.

EN STOR DAG: Åge Widme er kollegahjelp i Norges lastebilforbund, og mener dagens åpning av nye E6 er en viktig dag for hele Gudbrandsdalen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det viktigste målet for vegvesenet er å bygge en trafikksikker veg, det har vært mange ulykker på denne strekningen. Nå får vi en veg med god fremkommelighet og kapasitet, sier Smidesang i vegvesenet.

Åge Widme er kollegahjelp i Norges lastebilforbund, og mener dagens åpning av nye E6 er en stor dag for hele Gudbrandsdalen.

– Denne strekningen har tidligere vært trang, og med stygge svinger. Det at vi har fått en veg som er rettere, breiere og med midtdeler vil få ned antall ulykker, sier Widme.

Flere saker fra Innlandet