Storken Sture en sensasjon

Aldri før har en stork overvintra i Norge. Storken Sture i Hamar kan bli historisk!

Storken Sture

Storken Sture er ofte å se ved Flaggstadelva der han finner vann.

Foto: Håkon Løkken

Til tross for at gradestokken har vært nede i bitende 20 kuldegrader, lever storken Sture i beste velgående på søppelplassen Heggvin i Hamar.

Her har han holdt til i hele høst og vinter og lever sammen med kråkefugl av restavfall. Egentlig skulle han ha trukket til sydeligere strøk sammen med resten av storkeflokken da kulda satte inn.

- Det er svært overraskende at han har valgt å bli og at han har klart seg i kulda. Dette er jo en fugl som i utgangspunktet tåler kulde dårlig, sier Rune Aae, i Norsk Ornitologisk Forening.

Dersom Sture overlever vinteren er det en liten sensasjon.

- Så langt vi vet er det ingen stork som har overvintret i Norge før, sier Aae.

Aae i ornitologiforeningen tror Sture har vært på vei sørover, men at han har navigert feil.

- Når det skjer vet ikke fuglene hvor de er eller hvor de skal. Vi har sett eksempler på fugler som har fløyet nordover istedenfor sørover, sier Aae.

Les også: Syden-jul for Sture stork og Må klare seg selv

Har en god sjanse

Rune Aae har vært på avfallsplassen i romjula for å se storken med egne øyne. Han tror Sture nå har gode sjanser for å klare seg gjennom vinteren.

- Han virker pigg og det er ingenting som tyder på at han er svekket. Så lenge han har mat og vann, er det gode sjanser for at han overlever vinteren, sier Aae.

Sture er ofte å se ved Flaggstadelva der han har funnet seg en åpning i isen. Dersom det blir kaldere og elva fryser til, anbefaler Aae at noen hakker hull i isen slik at Sture fortsatt har tilgang på vann, og at det legges ut mat til han.

Se Sture spankulere på isen på Flaggstadelva:

Stork
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.