Storhamar er norgesmestere: – Ubeskrivelig å være «champion»

For første gang siden 2008 har Storhamar tatt gullet. Hockeyheltene hylles natten gjennom i Hamar sentrum.

Storhamar er mester

SUPERTRIO: Det er lov å feire når man har blitt norgesmester i ishockey. Og Christian Bull, Kodie Curran og Emil Frøshaug mener festnatten enda er ung.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Det var knyttet enorm spenning og forventning til den femte finalen under årets sluttspill i NM i ishockey.

Storhamar hadde et solid overtak på sin rival Lillehammer og ledet 3–1 i kamper før kveldens kamp. Og etter 60 minutters intens ishockey, med mange utvisninger, vanvittig publikumstrøkk og en sterk snuoperasjon fra hjemmelaget, er det klart at Storhamar er norgesmestere.

Les også: «Bøttefest» på Hamar: – Dette er minner for livet!

Lillehammer startet best

Storhamar er norgesmester

CHAMPAGNE: Storhamar kunne sprette champagnen etter kveldens kamp. Og det var kaptein Kodie Curran (venstre) som kunne løfte NM-pokalen, eller "bøtta".

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Men det var Lillehammer som kom best i gang i CC Amfi. Lillehammer satte inn det første målet etter ni spilte minutter ved Martin Andre Ellingsen, og ledet frem til slutten av første periode. Storhamar svarte etter 17 minutter med en scoring av Victor Svensson. Målet kom etter en retur fra keeper.

Men etter det var det Storhamar for alle pengene. I den andre perioden var de gule og blå spillemessig klart bedre enn rivalen fra nord, og satte inn to mål, ved Jacob Berglund og Josh Nicholls.

Nybakt pappa og norgesmester

Kampen fikk imidlertid nytt liv i tredje perioden da Lillehammer reduserte til 2–3 ved Sondre Bergersen Bjerke.

Flere ganger var Lillehammer nær utligning, og det ble hockeydramatikk av beste sort. De 7.000 tilskuerne ropte «Hamar er byen og Storhamar er laget» av full hals, og bare fem sekunder før slutt ble kampen avgjort, Storhamar satte inn 4–2.

Lagets svenske spiller Mikael Zettergren fikk dessuten dobbel uttelling i dag – han ble far til en datter kort tid før kampen, men var tilbake tjue minutter før kampstart og fikk spilt den siste finalen.

Storhamar kunne ta gullhjelmene på og er norgesmester for første gang siden 2008.

Storhamar er norgesmester

OVERLEGNE: Storhamar trengte bare fem kamper for å vinne norgesmesterskapet. Første laget som vinner fire kamper blir mester. Siste kampen endte 4–2 og ble avgjort da Storhamar scoret fem sekunder før slutt.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Storhamars trener: – En indre eufori

Det var ikke uventet enorm glede i Storhamar-leiren da spenningen ble utløst og seieren kunne feires.

– Det er bare glede. Det er helt fantastisk! Jeg klarer ikke helt å ta det inn. Det vil ta noen dager før jeg vil forstå hva som har hendt, sier en av Storhamars hockeyhelter og målscorer Jacob Berglund.

Han sier kampen var som en berg-og-dal-bane.

– Det var litt nervøst i begynnelsen, men så ble vi bare bedre og bedre. I tredje periode var vi kanskje litt passive, men vi klarte likevel å holde unna.

Storhamars trener Fredrik Søderstrøm hadde tårer i øynene.

– Jeg er utrolig stolt av hva vi har gjort til sammen, både i klubben og hele byen. Jeg kjenner lettelse og en indre eufori.

Storhamar er norgesmestere

MESTERE: Storhamar er norgesmestere og kunne ta gullhjelmene på onsdag kveld, foran 7.000 fans. Lillehammer tar sølvet.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Lillehammers trener: – Imponerende innsats

Lillehammers trener Mikael Kvarnström roser spillerne sine selv om de kom til kort i finalen.

– Vi har gjort et fantastisk sluttspill, og spillerne har gjort en imponerende innsats. Vi slo Vålerenga 4–1 i kamper, vi slo serietoer Sparta, og de tre siste kampene i denne finaleserien kunne tippet begge veier.

Og han mener at dette bare er begynnelsen på noe stort.

– Vi har mange unge gutter og møter eldre og mer meriterte spillere. Dette laget er framtida.

Fest til de sene nattetimer

Storhamar er norgesmestere

SKÅL: Storhamar-gutta lovet å unne seg en skål eller to natt til torsdag. Det er tross alt ikke hver dag man blir norgesmester.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

I Hamar har på ingen måte jubelen stilnet, til tross for at kampen er blåst av. Det var natt til torsdag lange køer utenfor utestedet der seieren skulle feires, og spillerne ble hyllet som rockestjerner og Hollywood-helter.

Og en av de aller mest ettertraktede og omkransede var mannen som satte den siste pucken i mål – og spikeren i kista – Josh Nicholls.

– Det er en helt ubeskrivelig følelse å være en «champion». Å feire med all fansen og hele Hamar. Vi har den beste fansen i verden.

Hvordan feirer så en canadisk norgesmester?

– Jeg skal feire som om det er «my last day on earth»!

Se intervju med Storhamar-spillere og trener Søderstrøm under.

FEIRING: Storhamar-spillerne jublet på isen etter kampslutt.