Slik blir hodet på verdens største elg

Hodet på kjempeelgen er nesten ferdig. I mai neste år vil den ti meter høye og tolv meter lange elgen være ferdig og på plass på Bjøroa rasteplass i Stor-Elvdal.

Storelg

Hodet på Storelgen under arbeid i Kina.

Foto: Hanne Sine Andresen

Gullelg
Foto: Linda Bakke/Inge Iversen

Statens vegvesen har også tidligere brukt elgkunst for å live opp langs riksvei 3. Men elgen som nå er i produksjon, vil trolig toppe alt det.

Kunstneren bak prosjektet, Linda Bakke, har nettopp vært i Kina for å gjøre ferdig leiremodellen som blir utgangspunktet for metallarbeidet senere.

– Jeg er veldig fornøyd med modellen! Jeg fikk nesten sjokk når jeg så størrelsen på hodet! Man klarer ikke forestille seg hvor stort det faktisk blir, før man ser det, forteller Bakke.

Om seks måneder vil elgen være ferdig i høypolert metall.

Vil sette fokus på elgfaren

Det er Statens vegvesen som har tatt initiativ til å sette opp elgen. Grunnen er at de ønsker å sette søkelyset på trafikksikkerhet og elgfare.

– Jeg tror folk vil stoppe opp for å se på elgen når de kjører forbi her. Og det er jo poenget, å få folk til å stoppe på rasteplassen og strekke på beina. Det er et stort problem med sovneulykker, forteller kunstneren.

Bjøroa rasteplass, som ligger langs riksvei 3 i Stor-Elvdal, midt mellom Oslo og Trondheim, skal oppgraderes til hovedrasteplass på denne strekningen.

Det har vært en lang og omstendelig prosess å få fastlagt den endelige utformingen og de tekniske detaljene ved elgkunstverket.

Når valget til slutt falt på å lage elgen i blankpolert stål, er dette blant annet for å hindre hærverk.

– Rasteplassen er jo ubemannet, og da vet man at det er et problem med hærverk. Vi vurderte å lage elgen i tre, men da ville den vært mer utsatt. Med denne kan man ikke komme med motorsaga for å ødelegge, forklarer Bakke.

Klar om et år

Kunstner Linda Bakke lager elgen, mens Sparebanken Hedmarks kunstfond finansierer den. Statens vegvesen stiller areal til disposisjon og lager selve rasteplassen der elgen skal stå.

Elgen vil være ferdig montert på Bjøråa rasteplass i mai neste år.

– Jeg gleder meg veldig til den er ferdig, sier Bakke.

Storelg på Bjøroa rasteplass
Foto: Linda Bakke