Store sprekker i veien på fylkesvei 33

Fylkesveg 33 er fortsatt stengt rett nord for Skreifjella etter at det vart oppdaga sprekker i vegen i helga. Veien blir stengt i flere dager.

Sprekk i veien på fv 33

Sprekkene i veien er alvorlige, og Statens vegvesen har stengt veien for vanlige bilister. Håpet er at veien kan åpne om to til tre dager.

Foto: Jan Egil Løvbakk / NRK

Det pågår omfattende sprengning og utbygging på fylkesveg 33 i Skreifjella hvor det skal bygges ni kilometer ny fylkesveg mellom Skreifjella og Totenvika i Østre Toten kommune. I helga ble det oppdaget store sprekker i veien i området der det nå bygges tunnel.

– Det vi skal gjøre nå er å avlaste deponiet der sprekkene er oppdaget, forklarer prosjektleder i statens vegvesen Anne Brit Moen.

For tung belastning på grunnen

Deponiet Moen sikter til er fjellmasse fra tunnelen. Hun tror veien ble belastet for mye og for fort, og at veien ikke har tålt belastningen. Massen ligger lagret på innsiden av veien, på den andre siden ligger Mjøsa. Mandag var entreprenøren i gang med å kjøre vekk massene, i håp om at grunnen vil stabilisere seg.

Fylkesvei 33 er smal og svingete. Opplev veien her! Foto og redigering: Steffen Baakind og Simen Bråthen.

– Vi håper at sprekkdannelsen roer seg. Det har ikke vært noen utvikling der i dag, heldigvis, forklarer Anne Brit Moen.

Prosjektlederen sier at de nå avventer situasjonen, samtidig som de følger nøye med på sprekkene med nøyaktige målinger. Hun sier at de vil ha kontroll på situasjonen før det settes på trafikk igjen.

Dårlig grunn i området

– Er det fare for at heile vegen kan skli ut og havne i Mjøsa?

– Grunnen har beveget seg, det er mye dårlig grunn i området. Det var vi klar over, men slik det ser ut nå kan det ikke rase ut i Mjøsa.

Det er en spesiell situasjon for de som skal ta Timeekspressen på fylkesveg 33 om dagen, de blir kjørt fram til sprekkene - for å gå over der en ny buss venter.

– Dette er ikke farlig for passasjerene, sier Anne Brit Moen, som sier at Nettbuss har taklet situajsonen bra.

Fortsatt er fylkesveg 33 mellom Skreia og Minnesund stengt ved Skreifjella. Årsaken er at det i går ble oppdaget sprekker i vegbana. Nå er det uvist når vegen åpner igjen

Se intervju med byggeleder fra Statens Vegvesen her!

«Timesekspressen vil i perioden vegen er stengt bruke fv. 33 som normalt ved at passasjerene går forbi stengingsstedet. Andre trafikanter må benytte alternative traseer,» skrev Statens Vegvesen i en pressemelding mandag.

Anne Brit Moen håper at veien igjen skal bli åpnet for normal trafikk om et par dager.

– Det er beklagelig at veien er stengt, men vi håper at dette løser seg til det beste for alle, sier hun.

Veien mellom Skreia og Minnesund skal stå ferdig i 2016.