Nærkontakt med fiskeørn på kajakkturen

Det er en av disse sommerdagene som ikke direkte frister til uteliv. 10 varmegrader, vind og regn i lufta. Men jeg er ute. Sammen med ihuga kajakkpadlere. Og en naturopplevelse av de sjeldne er i vente.

På tur i kajakk.

På tur i kajakk

Kajakkpadling er en fritidsaktivitet i sterk vekst. Padlekursene fylles på rekordtid, og det arrangeres flere kurs enn noensinne.

Norge seiler opp som et eldorado for de som vil oppleve naturen fra vannet. Særlig er kysten populær. Men også innlandet har perler for sporten.

Innlandet ha kajakkperler

– Utlendingene har skjønt det, og kommer hit. Men nordmenn er ikke like interessert, sier Oddvar Olsen. Han er min guide for dagen, og ihuga kajakkpadler.

Han skal ta meg med på tur på den lille sjøen Veksen i Rendalen. For jeg lurer på hva som er så utrolig fascinerende ved denne aktiviteten.

– Å sitte i en kajakk gir deg en helt egen nærhet til naturen, sier han. Du flyter så stille fram at du kan få noen helt utrolige naturopplevelser.

I dag vil han vise meg et av Hedmarks få fiskeørnreder, og håpet er at vi skal få se fiskeørn.

Kajakk i 50 årspresang

Marit Kveen i kajakk

Marit Kveen fikk kajakk i 50-årsgave og ble hekta.

Foto: Torunn Myhre

Vi tar padleårene fatt. Jeg er godt plassert i en kano sammen med Karin Wiik. Hun er styrmann, jeg sitter foran med utstyr for både lyd og bilder hengende rundt halsen. Med alt dette utstyret ville en kajakk bli for mye å manøvrere for en nybegynner som meg.

Men rundt meg padler enda to ivrige Rendøler i kajakk. Jens Tore Løken og Marit Kveen.

– Jeg fikk kajakk i 50-årspresang av mannen min, og ble nærmest tvunget ut i dette. Men etter fem minutter i vannet var jeg frelst, sier Marit.

Hun skryter også av alle de flotte naturopplevelsene denne farkosten byr på.

– Du kan komme tett innpå bever og andre dyr og fugler som ferdes ved vannet. Og dette gir en helt egen ro, sier hun. Men det beste av alt er at i en kajakk er du din egen sjef! Du bestemmer helt sjøl hvor du vil padle, og hvor høyt tempo du vil holde.

Hun håper også at vi i dag skal komme oss innpå fiskeørnen som har hekket ved Veksen de siste tjue åra. Det finnes bare noen titalls hekkende fiskeørner i Hedmark, og de liker best å ha redene sine der folk flest ikke ferdes. Så det er en sjelden naturopplevelse vi kan ha i vente.

Se flere bilder fra turen:

Plass til flere

Vi padler jevnt og trutt, omgitt av sommergrønn løvskog, litt mørkere barskog, og lange slanke furuer i mose og lyng. Naturopplevelsene underveis har begrenset seg til noen måker og et par bekkasiner.

Men så, etter en time i vannet ser vi endelig redet. I toppen av ei furu, helt nede ved vannet, ruver det som ei krone i landskapet.

Redet er funnet, men ørnen er ikke i sikte. Vi padler forbi og bestemmer oss for å gå i land og drikke kaffe, kanskje er den der på tilbakeveien?

– Sjøene i innlandet kan virke små, men du kan komme deg langt avgårde, sier Jens Tore i pausen.

I Rendalen kan du starte turen i Sølensjøen og padle deg videre via elver. Du trenger bare en liten tralle til kajakken, så kommer du fra Sølensjøen via Galten og Isteren til Femund helt til Røros.

– Jeg skjønner at kysten er forlokkende, men det er mange muligheter i innlandet, og her er det plass til flere padlere, sier han.

Han ble også hektet på kajakk i voksen alder. Det arrangeres ikke så mange nybegynnerkurs i Rendalen, men i forbindelse med Friluftslivets år fikk han muligheten. Han slengte seg med, og dermed var det gjort.

– Jeg prøvde meg litt på elvepadling, men har etter hvert kommet til at dette rolige og bedagelige tempoet på sjøen passer meg best, smiler han. Å sitte helt nede på vannet en stille kveld på sjøen gir ro i sjela.

Fiskeørnen kommer

Noen muntre historier, litt kaffe og noen kjeks senere tar vi fatt på tilbaketuren. Vi tar de få åretakene tilbake mot redet, og legger oss til der. Vi vil vente, og se om fiskeørnen kan komme.

Karin og jeg ligger helt stille med kanoen. Hvisker bare noen få ord til hverandre. De tre kajakkpadlerne bruker årene sine stille, stille i vannet.

Da, hører vi den.

Med store, majestetiske vingeslag sirkler fiskeørnen over redet sitt og gir tydelige signaler om at dette er hennes område! Dette tyder på at det er egg eller kanskje allerede unger i redet. Etter noen runder over oss, slår den seg ned på kanten av redet. Der blir den sittende og speide i flere retninger. Og den holder oss helt tydelig under oppsikt.

Fiskeørn ved Veksen i Rendalen

Kajakkpadlerne ventet tålmodig ved ørneredet og ble belønnet.

Foto: Torunn Myhre

Øyeblikket er magisk, og jeg kjenner at jeg holder pusten en liten stund.
Lydopptakeren går, men jeg er så grepet av øyeblikket at jeg nesten glemmer å bruke kameraet jeg har rundt halsen. Jeg plukker det raskt opp og rekker å gjøre noen knips, før fiskeørnen tar til vingene igjen og forsvinner.

– Åh, jeg fryser nedover ryggen jeg, sier Marit.

– Dette var prikken over i’en, og en skikkelig bonus på en allerede flott padledag, sier hun før vi tar fatt på turen hjem.

Jeg er glad for at mangel på sol og varmegrader ikke skremte meg vekk fra en dag på sjøen.