Elsykkel i fjellet: – Det har tatt helt av

SKEI I GAUSDAL (NRK): De som leier ut elsykkel opplever stor etterspørsel.

elsykkel familie

KJEMPEOPPLEVELSE: Mor Anne Marie, far Håkon, og barna Charlotte og Martin Senstad drar på tur på elsykkel for første gang.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det har vært veldig stor pågang i sommer. Helt siden vi startet med utleie av elsykler, har vi blitt overrasket over den ekstremt høye etterspørselen. Faktisk skulle vi gjerne hatt dobbelt så mange til utleie for å dekke behovet, sier Jeff Jussinniemi.

Han driver Skeikampen opplevelser på Skei i Gausdal, og gjør klar elsykler for en familie som skal teste ut tilbudet for første gang.

– Bedre opplevelser sammen med barna

Familien Senstad på fire vil på tur i fjellet. Etter å ha syklet et godt stykke, skjønner de hvorfor dette har blitt populært.

– Det er helt fantastisk, overraskende bra! Vi kommer oss lengre ut i fjellheimen sammen barna, det blir mindre stopp og mer å oppleve sammen, sier Anne Marie Senstad.

Ektemannen Håkon er enig.

– Dette er det bare å glede seg over, vi får moro og masse opplevelser, sier han, med sønnen Martin bak på sykkelen.

Sønnen Martin smiler bak på sykkelen, og far synes det er gøy med fart og vind midt imot.

Nå vil folk sykle på elsykkel i fjellet

Nå vil folk sykle på elsykkel i fjellet

Familien Senstad er blant mange som nå ønsker å benytte seg av elsykler til fritidsturer. Den Norske Turistforening merker en tydelig trend.

– På lik linje med økt bruk av elsykler i byene, merker DNT økning i fjellet og i bynære friluftsområder, sier Roger Bareksten, rådgiver i DNT.

Han legger til at det er positivt dersom dette kan bidra til at flere kommer seg ut for å nyte naturen.

– Samtidig ser vi at det kan føre med seg utfordringer. Både i form av potensielle konflikter med ulike brukergrupper, og økt slitasje på stiene, sier Bareksten.

– Det har tatt helt av

Det er ikke bare feriegjester som bruker elsykler til turer på fritiden.

I 2018 opplyste hele 54 prosent av elsykkeleierne at de bruker den til fritidsturer, en klar økning sammenlignet med 40 prosent som opplyste det samme i 2017. Det kommer fram i spørreundersøkelsen Elsyklisten, gjennomført av Norsk elbilforening.

elsykkel jeff

ENORM PÅGANG: Jeff Jussinniemi tror han kunne leid ut dobbelt så mange elsykler i sommer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Tendensen både i Norge og på resten av kontinentet er den samme, at folk bruker elsykkelen mer og mer til fritid, sier Hulda Tronstad, seniorrådgiver i elektrisk mobilitet i Norsk elbilforening.

Hun mener årsakene til dette både er at modellene har blitt bedre, og at folk som investerer i elsykkel blir svært glade i å bruke den. Faktisk svarer 98 prosent at de er fornøyde med innkjøpet.

– Det er en super måte å oppleve både Norge og natur på, og gir deg mulighet til å oppleve mer. Omveiene blir kortere, mener Tronstad.

Videre trekker hun frem at mer elsykling som turform, krever mer tilrettelegging for lading. Tyskland har gått foran i å legge til rette for elsykling på tur. Der har Norge noe å lære, mener hun

På Skei har Jeff Jussinniemi lagt klare planer for neste sesong. De seks nye elsyklene de kjøpte til årets sesong var langt fra nok.

– Det har tatt helt av, så neste sommer skal vi doble kapasiteten.