Hopp til innhold

Alle må svare på hvor i Sverige de har vært

Grensetrafikken økte med 18.000 biler i helga. Alle stoppes og må fortelle om de har vært i grønne eller røde områder. – Det er basert på tillit, sier Bjørn Hansrud i tollvesenet.

Grensekontroll på Magnormoen.

KONTROLL: Alle som kommer fra Sverige må svare på om de har vært i røde eller bare grønne områder.

Foto: Mats Sparby

Grensepasseringene mellom Innlandet og Sverige økte med 20.447 passeringer i forrige uke. 18.000 av disse passeringene kom i helga, etter at det ble mulig å handle på svensk side uten å få karantene.

Dermed ble det en travel helg for dem som vokter grensa.

– Alle skal stoppes og prates med, sier stabssjef i politiet i Innlandet, Pål Erik Teigen.

Tollerne og politiet må sjekke hvor i Sverige folk har vært, for å vite om de skal ilegges karantene eller ikke. Har de bare vært i Värmland eller andre grønne regioner, trenger de ikke gå i karantene. Men har de vært innom røde områder skal de fortsatt ha 10 dagers karantene etter hjemkomst til Norge. De fleste regioner i Sverige er fortsatt røde.

Se de røde og grønne regionene her: FHI: Innreisekarantene

Bjørn Hansrud

TILLIT: Fungerende seksjonsleder i tollvesenet, Bjørn Hansrud, sier de er avhengig av at folk er ærlige om hvor de har vært.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Dette er basert på tillit. Hvis de sier at de kommer fra et område som er rødt i Sverige blir de tatt til side og enten gitt karantene eller bortvist, sier fungerende seksjonsleder i tollvesenet, Bjørn Hansrud.

Betydelig trafikkøkning

Siden grensa mellom Innlandet og Värmland ble åpnet igjen ved midnatt fredag, har det vært en jevn strøm av nordmenn over grensa.

På det meste passerte mellom 500 og 600 biler i timen på kontrollstasjonene på Magnormoen og Støa.

Det var forventet. Seksjonsleder Hansrud spådde kø. For grensa praktiseres fortsatt som stengt på grunn av koronapandemien og alle må legitimere seg med pass.

Laster Twitter-innhold

– Det er ganske stor trafikk og det har det vært siden lørdag formiddag. Sannsynligvis vil det også øke utover i uka, sier Hansrud.

Kan bli for mye

Magnormoen er den største grenseovergangen til Värmland, men det er kontroller på de mindre overgangene også. Bjørn Hansrud sier de har grei kapasitet, selv om det fortsatt er midt i ferietida.

Men med så stor trafikkøkning som det var i helga, vil noen også bli vinket forbi.

Tollerne stopper alle biler på svenskegrensa på Magnormoen.
Foto: Mats Sparby

Hvis det blir for stor trafikk må vi vurdere å stoppe bare de utenlandske bilene og la de med norske skilter passere, sier stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen.

Han sier de kan slippe gjennom folk de tydelig ser at har vært på handletur like innafor grensa.

– Men det er viktig at folk er forsiktige og bevisste nå. Vi kan fort få en smitteøkning, sier Pål Erik Teigen.

Les også: