Stoltenberg, Nesbø og Bjørgen nominert til årets Peer Gynt

Jens Stoltenberg, Marit Bjørgen og Jo Nesbø er de nominerte til Årets Peer Gynt 2011. – De nominerte har synliggjort Norge på en fremragende måte i 2011, sier leder av nominasjonskomiteen Berit Brørby.

Jo Nesbø, Marit Bjørgen, Jens Stoltenberg - nominert til Årets Peer Gynt 2011

Juryen har nominert tre personer til årets Peer Gynt 2011. De nominerte er Jo Nesbø, Marit Bjørgen og Jens Stoltenberg. Prisen blir delt ut i august.

Foto: Scanpix

Hedersprisen årets Peer Gynt ble innstiftet av Peer Gynt-stevnet i 1971. Det er stortingsrepresentantene som avgjøre hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemning.

– Den som blir valgt må være en person eller institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet. Årets kandidater er svært gode ambassadører for Norge, sier Berit Brørby.

Tre sterke kandidater

Statsminister Jens Stoltenberg nomineres blant annet for sin rolle som representant for «Det norske folk» og for de reaksjoner og holdninger folket møtte terrorangrepet 22. juli med. Juryen mener «Stoltenberg bidro sterkt til at vi ble i stand til å bruke ord som kjærlighet og nestekjærlighet i den offentlige arena, på gater og torg.»

Om forfatter Jo Nesbø sier juryen at det er få mennesker som lykkes med det meste de setter seg fore. I sin beskrivelse av Nesbø skriver juryen: «Med sine åtte internasjonalt anerkjente kriminalromaner med Harry Hole, har Jo Nesbø oppnådd enestående suksess både i hjemlandet Norge og utlandet, og vunnet hjertene til kritikere, bokhandlere og lesere.»

Marit Bjørgen er verdens beste kvinnelige skiløper. I juryens beskrivelse om hennes står det: «Bjørgen er den tredje norske utøver gjennom tidene og den første siden 1924 med fem medaljer i ett og samme OL. I VM 2011 tok Bjørgen fire gull og én sølv.»

Prisen overrekkes i august

Årets Peer Gynt får prisen overrakt den 3. august på Gålå.

Einar Gerhardsen var den første prisvinneren. Tidligere vinner er blant andre Ole Gunnar Solskjær, Gro Harlem Brundtland, Eva Joly, Knut Vollebæk, Arne Næss og Thor Heyerdahl. I fjor fikk sjakkspiller Magnus Carlsen prisen.

Årets nominasjonskomité har bestått av: Berit Brørby, Knut Vollebæk, Hanne Krogh, Håkon Gullvåg, Olav Røssum og Marit Lien.