– Det kan enten gå bra, eller det kan bli forferdelig tøft

Ine Lindalen overlevde massakren på Utøya. I dag sitter hun i Oslo tinghus når terrorsikta Anders Behring Breivik for første gang møter til et åpent fengslingsmøte. Hun er ikke sikker på hvordan det går, men er enig i avgjørelsen om at møtet er åpent for alle.

Ine Lindalen

Ine Lindalen er fylkessekretær i Oppland AUF. Hun sier mange i AUF har behov for å se terrorsikta Anders Behring Breivik.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Inger Johanne Reiestad Hansen

Inger Johanne Reiestad Hansen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Fredag i forrige uke bestemte Høyesterett at terrorsiktede Anders Behring Breivik må møte i det første åpne fengslingsmøtet i dag.

Åpne dører

Oslo tingrett ville at Behring Breivik kun skulle forklare seg gjennom videooverføring fra fengselet under neste fengslingsmøte. Dette for å spare penger på sikkerhet og vakthold.

Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad anket beslutningen, men heller ikke Borgarting lagmannsrett ville la Breivik møte i fengslingsmøtet.

Fredag opphevet Høyesterett både tingrettens og lagmannsrettens kjennelse.

I dag må Anders Behring Breivik fysisk møte i Oslo tingrett. Høyesterett har også bestemt at rettssaken skal gå for åpne dører.

– Behov for å se han

Og dette skaper ulike reaksjoner, særlig blant de overlevende, etterlatte og AUF. Fylkesleder i Oppland AUF, Ine Lindalen, sier hun er enig i avgjørelsen som har blitt gjort.

– Jeg kan jo kun svare på mine egne vegne, men jeg mener Høyesterett har gjort en riktig avgjørelse.

Lindalen var selv på Utøya og overlevde. I dag reiser hun til Oslo for å være til stede under fengslingsmøtet. Hvordan det kommer til å gå aner hun ikke.

– Det kan enten gå veldig bra, eller det kan bli forferdelig tøft, sier hun.

Lindalen sier videre at det er mange i AUF som har et behov for å se den terrorsikta Anders Behring Breivik.

– Mange ønsker å se han i en annen setting der han er bevokta. Mange av oss sliter med tanker om hvordan han ser ut fordi mange hørte han bare, men så han ikke, sier hun.

Kritisk, og uheldig

Men også innad i AUF er meningene, naturlig nok, delte. Fylkessekretær i Hedmark AUF, John Magne Tangen, sier han ikke har vurdert å dra til Oslo for å delta.

– Absolutt ikke. Jeg mener han ikke fortjener den oppmerksomheten han får ved at folk møter opp, sier han.

Behring Breivik har fortalt sin forsvarer at han i dette møtet ønsker å forklare seg om hvorfor han gjennomførte de grusomme handlingene. Det trengs ikke, sier Lindalen.

– Jeg har ikke noe behov for at han, (journ.anm. Anders Behring Breivik), skal forklare noe av det han har gjort. Han kan ikke gi oss en grunn som er god nok til at han drepte alle venna våres. Å gi noen unnskyldning tror jeg ikke han er i stand til å gjøre, sier hun.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen sier hun har forståelse for Høyesteretts sin avgjørelse. Likevel mener hun det er flere ting som blir uheldig for de fornærmede som kommer til å være til stede.

– Jeg har ikke sans for at han bruker denne anledningen som en propaganda for sine synspunkt, sier Reiestad Hansen.

Flere saker fra Innlandet