Hopp til innhold

Unik, historisk gård gjenåpnet

Riksantikvar Jørn Holme mener det nyrestaurerte gårdsanlegget Stenberg på Toten er helt unikt i nasjonal sammenheng. – Her er det akkurat som det var i 1814, sa han under åpningen i dag. 2500 hadde møtt opp.

Holme åpner Stenberg

Riksantikvar Jørn Holme sto for den offisielle gjenåpningen av gårdsanlegget Stenberg på Toten. Riksantikvaren har støttet opprustingen av gården med 6 millioner kroner.

Foto: Jorun Vang / NRK

Gårdsanlegget i Vestre Toten har vært gjennom en omfattende restaurering de siste åra.

Her bodde sorenskriver, amtmann og eidsvollsmann Lauritz Weidemann, Han overtok gården i 1802 og bodde her i 1814 da han var utsending til Grunnlovsforsamlingen.

Søndagens åpning er del av Stortingets offisielle program for Grunnlovens 200-årsjubileum.

Kostbar opprustning

Det var folksomt på Stenberg i dag

Det var folksomt på Stenberg gård under åpningen.

Foto: Jorun Vang / NRK

I alt 13 millioner kroner har opprustningen kostet, i det som er spleiselag mellom Riksantikvaren, kommune, fylkeskommune og private sponsorer.

Under åpningen ga riksantikvar Jørn Holme tydelig uttrykk for at han mener de seks millioner kronene de har bidratt med, har vært vel anvendte penger:

–Dette er nok det mest autentiske Eidsvoll-hjem vi har. Denne bygningen, med opprinnelig malingslag og tapet fra 1700-tallet, er helt unik. Alle gjenstandene, amtmannens skrivebord, alt er jo her. Dette er stort, sa Holme.

– En mirakeldag

Inne på Stenberg 2

Museumsdirektør Arne Julsrud Berg (t.v.) sammen med riksantikvar Jørn Holme foran maleriet av Eidsvoll-mannen Lauritz Weidemann.

Foto: Jorun Vang / NRK

Riksantikvaren lovpriste i sin tale ved åpningen både Mjøsmuseet og alle andre som har bidratt

– I dag feirer vi at et imponerende restaureringsarbeid er ferdig, sa Holme.

Museumsdirektør Arne Julsrud Berg var i storslag i dag. Ikke bare ble nyrestaurerte Stenberg vist fram til hundretusener av tv-seere gjennom flere innslag i NRKs 17. mai-sending på lørdag. Søndagen ble på ingen måte en dagen-derpå når 2500 – langt flere enn de hadde regnet med – tok turen til åpningen.

– Dette er en mirakeldag. Været er fantastisk og det er utrolig mye folk her, sa Julsrud Berg.

2500 totninger hadde møtt opp til åpningen

2500 totninger og andre hadde møtt opp til åpningen

Foto: Jorun Vang / NRK

– Det har vært en tung restaureringsjobb og vi har jobba med det over lang tid. Både museets ansatte og frivillige har bidratt, og folk har kommet tilbake med gamle gjenstander etter Weidemann-familien, sier museumsdirektøren.

Mange skoleelever kommer

Nå gjenåpner Mjøsmuseet bygningene på Stenberg for publikum.

– Vi vil fortelle hvordan det var å leve for 200 år siden. Det var et stort klasseskille på Toten den gang. Lauritz Weidemann var blant de rikeste, mens folk flest levde fattigslig, sier museumsdirektør Arne Julsrud Berg.

4000 skoleelever skal besøke Stenberg i den kommende måneden.

– Det er stort. Det handler ikke om oss som er grå i håret, det handler om dem som kommer. Det er skoleelevene som skal arve det vi har av kultur, sa riksantikvar Jørn Holme ved åpningen.

Se alle innslagene i NRKs 17.mai-sending fra Stenberg: