Hopp til innhold

Sterkt bekymret for ungdommer på asylmottak på Toten: – Lovbrudd

Statsforvalteren mener Link AS ikke har sikret bemanning med god nok kompetanse på mottaket. De peker på alvorlige mangler i omsorgen.

Fargekorrigert foto av Toten asylmottak, avdeling for enslige mindreårige asylsøkere.

FOR UNGDOM: Avdelingen for enslige mindreårige asylsøkere består av flere fløyer og etasjer. Avdelingen er del av et ordinært asylmottak med plass til 180 beboere. Ved oppstart hadde avdelingen for ungdom en avtale om 25 plasser. Mot slutten av 2022 ble avdelingen utvidet med 10 plasser.

Foto: Roar Berntsen / NRK

Det var i desember i fjor at Statsforvalteren i Oslo og Viken besøkte asylmottaket på Østre Toten.

Da bodde det 34 ungdommer i alderen 15–18 år på mottaket, såkalte enslige mindreårige asylsøkere (EMA).

Og konklusjonen er knusende.

Oppfølgingen, omsorgen og informasjonen fremstår «tilfeldig og lite systematisk», ifølge rapporten fra Statsforvalteren.

Det er første gang Statsforvalteren gjennomfører tilsyn med en slik institusjon i Norge. Denne ordningen var ny sommeren 2022.

Asylmottaket drives av Link AS på vegne av Utlendingsdirektoratet (UDI). Link AS har levert et lengre tilsvar til Statsforvalterens rapport.

De mener de forholder seg til kontrakten med UDI. Og at Statsforvalteren ikke tar hensyn hvilke rammer et mottak drives innenfor.

Statsforvalteren på sin side forventer at både UDI og Link AS tar grep.

Fargekorrigert foto av fargestifter og maling i hobbykroken på Toten asylmottak

VOKSENKONTAKT: Statsforvalteren mener at stabil og god voksenkontakt er en viktig forutsetning for å kunne gi barna god omsorg. De er bekymret for om Toten asylmottak sørger for at det er nok ansatte på jobb til enhver tid.

Foto: Astrid Gerdts / NRK

Omfattende kritikk

Tilsynet vi har utført ved Toten asylmottak, avdeling EMA, viser alvorlige lovbrudd på omsorgsforskriften, skriver Mari Hagve i en e-post til NRK.

Hun er direktør for sosial og barnevern ved Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Toten asylmottak har ikke bemanning med tilstrekkelig kompetanse til å tilby forsvarlig omsorg, ifølge rapporten fra Statsforvalteren.

Og de ansatte har ikke ivaretatt beboernes integritetsvern. På begge disse punktene bryter mottaket loven.

Statsforvalteren skal føre tilsyn med at omsorgen sørger for trygghet, og at den enkelte beboer behandles hensynsfullt og med respekt.

Mari Hagve er direktør for sosial og barnevern hos Statsforvalteren i Oslo og Viken

RISIKO FOR SVIKT: Direktør for sosial og barnevern i Statsforvalteren, Mari Hagve, skriver til NRK at Statsforvalteren vil gjennomføre tilsyn med flere mottaksavdelinger for enslige mindreårige asylsøkere i løpet av 2023.

Foto: Pressefoto / Statsforvalteren i Oslo og Viken

Hagve peker på at ungdom som bor på asylmottak er i en svært sårbar livssituasjon.

De kan allerede være preget av traumer, frykt og uvisshet. De lever i midlertidighet, og forholder seg til mange andre ungdommer i samme situasjon, skriver Hagve.

Statsforvalteren retter blant annet kritikk mot fysisk utforming og renhold i mottaket, tolkebruk, og ansattes tilstedeværelse og oppfølging av ungdommene.

Statsforvalterne har også ansvar for tilsynsordningen for barnevernsinstitusjoner.

Flere politiske partier på Stortinget har tatt til orde for å overføre ansvaret for omsorgen til enslige mindreårige asylsøkere fra UDI til barnevernet

– Strid om bemanning og kompetanse

Daglig leder i Link AS, Morten Jørgensen, sier mottaket på Toten har fulgt opp kravene som UDI stiller til bemanning og kompetanse.

Link AS må innrette sin drift etter de krav som vår oppdragsgiver stiller.

Han mener det er behov for at Statsforvalteren og UDI blir enige om hvilken kompetanse som kreves i asylmottak.

Det er derfor vanskelig for oss å forholde oss til den kompetansestrid som har oppstått mellom Statsforvalteren og UDI, skriver han i en e-post til NRK.

Ifølge Jørgensen forventer Link AS at etatene seg imellom oppklarer hva som er riktig forståelse av kravene til drift av en avdeling for ungdom.

Morten Jørgensen Link AS

KRITISK: Daglig leder i Link AS, Morten Jørgensen, er kritisk til metoden Statsforvalteren har brukt. – Vi er fortsatt kritisk til metodevalg, og åpenbare svakheter der uttalelser og observasjoner mangler referanser til daglig drift av mottak.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Før Statsforvalteren gjorde ferdig sin rapport har Link AS pekt på en rekke forhold de mener Statsforvalteren burde ta med i sin vurdering.

Det er viktig å merke at et asylmottak er et frivillig botilbud for de som bor der, og at driften baserer seg på at alle beboerne skal stelle seg selv og besørge egen matlaging.

Jørgensen viser til at mottaket fikk gode tilbakemeldinger fra UDI før jul. Han mener Statsforvalteren ikke ser hva de har lagt vekt på i mottaket.

– Statsforvalteren har ikke omtalt at Toten mottak har svært bred språkkompetanse, og at nettopp denne språkkompetansen er helt sentral i dialogen med de unge beboerne.

Les også Agathe (16) skulle ta bussen lille nyttårsaften. Så forsvant hun.

Vi er inne i en av de første tunnelene fra Skei til Sogndal. Vi sitter midt i bussen, og ser ut gjennom frontruten på taklysene som farer forbi.

– Godt gjennomarbeidet dokument

Fagsjef i UDI, Gro Anna Persheim, skriver i en e-post til NRK at UDI vurderer rapporten fra Statsforvalteren som godt gjennomarbeidet, «med ryddige funn og krav til utbedring».

Ifølge Persheim er det ikke uenighet mellom Statsforvalteren og UDI når det gjelder hvilken kompetanse som bør være på plass i mottak for ungdom.

UDI er enig med Statsforvalterens vurdering av kompetansebehovet i mottak for enslige mindreårige. Vi vil i samarbeid med Link, se på de manglene som nevnes i rapporten og finne gode tiltak for utbedring.

UDI sitt regionkontor i Innlandet ønsker ikke å kommentere saken. De viser til UDI sentralt.

Gro Anna Persheim

FØLGER OPP: – UDI og Link er i gang med å følge opp konklusjonen i rapporten gjennom å identifisere tiltak. Flere av tiltakene er, allerede gjennomført, skriver Gro Anna Persheim, fagsjef i UDI.

Foto: PRESSEFOTO

Les også Bekymret for kraftig økning av enslige asylbarn

En av gangene inne på asylmottaket for unge i Skei. Blått og varmt lys slåss på de hvite veggene, og gangen ender i et svart hull uten lys.

Forventer endringer

Det er UDI og driftsoperatør Link AS som har ansvar for å rette lovbruddene. Nå må de sende en plan til Statsforvalteren om hvordan de vil gjøre dette.

Statsforvalteren vil vurdere vår videre oppfølging når vi mottar planen for utbedring av forholdene, skriver Hagve fra Statsforvalteren i sin e-post til NRK.

I planen må det gå frem hvem som har ansvar for hvilket tiltak og hvordan de vil sikre at det blir forbedringer i asylmottaket.

Fargekorrigert foto av hestesko som henger fra taket i Toten asylmottak

MYNDIGHET: Statsforvalterens tilsynsansvar innebærer en rett og plikt til å undersøke og bedømme om asylmottaket driver i samsvar med lover og regelverk. Ifølge Statsforvalteren er det grunnleggende i tilsynet å lytte til det ungdommen selv sier om å bo på mottaket

Foto: Astrid Gerdts / NRK

Flere saker fra Innlandet