Frykter ansatt har tatt med seg smitte til bofellesskap

Statsforvalteren i Innlandet undersøker nå om en ansatt har tatt med seg koronasmitte inn på Solgløtt bofellesskap i Gran.

Solgløtt bofellesskap

SMITTEUTBRUDD: Totalt fem beboere og ansatte ved Solgløtt bofellesskap i Gran kommune er smittet av korona. Det er ikke kjent hvordan smitten kom inn på avdelingen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

19/4: Saken er oppdatert. I en tidligere versjon stod det at Statsforvalteren i Innlandet undersøker nå om smitteutbruddet på Solgløtt bofellesskap har sammenheng med det omstridte låvearrangementet på Gran. Dette er ikke riktig. NRK beklager feilen.

Tre beboere og to ansatte ved bofellesskapet for psykisk utviklingshemmede i Gran kommune har de siste ukene fått påvist covid-19.

Ifølge OA er det mistanke om at en av de ansatte som er smittet har vært på det omstridte låvearrangementet hos den avdøde koronafornekteren Hans Kristian Gaarder i slutten av mars.

Nå oppretter Statsforvalteren i Innlandet tilsynssak for å sjekke om den ansatte har tatt med seg smitte til arbeidsplassen.

– Vi har fått en anonym klage på at en helsefagarbeider har tatt med seg smitte til Solgløtt, bekrefter fylkeslege Harald Vallgårda ovenfor NRK.

Kan ha tatt med seg smitte til arbeidsplassen

De første smitteutbruddene ved Solgløtt bofellesskap ble bekreftet 7. april da en kvinnelig ansatt og to beboere fikk påvist koronasmitte. Senere ble enda en beboer smittet. Den ansatte skal ifølge Oppland Arbeiderblad ha vært på låvearrangementet hjemme hos Gaarder 26. mars.

Statsforvalteren undersøker nå om både den ansatte og Gran kommune har brutt smittevernreglene.

– Hvis en ansatt med bevisst har tatt med seg smitte inn på arbeidsplassen er det alvorlig, sier Vallgårda, som understreker at tilsynet foreløpig er i en innledende fase.

Han håper tilsynet kan avsluttes før sommeren.

– Man har et spesielt ansvar når man jobber på institusjon for å ikke smitte beboere, sier fylkeslegen.

Den ansatte opplyser til OA at den ikke var tilstede på låvearrangementet.

Fredag 16. april ble ytterligere en ansatt på Solgløtt bekreftet smittet.

Det nye smittetilfellet får ifølge kommunen ingen følger for utbruddsoppfølgingen. Rutinene fortsetter som før, med testing av alle ansatte hver tredje dag og bruk av fullt smittevernutstyr hele tiden.

Med unntak av to personer var alle ansatte ute av smittekarantene 16. april.

Smittesituasjonen på Gran er alvorlig

Gran-politikerne skal i kveld ha formannskapsmøte der de skal avgjøre om de lokale forskriftene skal forlenges.

Rådman Torbjørn Hansen i Gran kommune

LÆRDOM: Rådmannen sier kommunen vil forholde seg til tilsynet og lære av de eventuelle forbedringspunktene Statsforvalteren kommer frem til.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I dag sitter kommuneledelsens kriseteam i møter der de behandler koronasituasjonen.

Rådmann Torbjørn Hansen sier kommunen ser positivt på tilsynet.

– Vi har vært i kontakt med den ansatte som er en del av tilsynet, men vi har ikke fått bekreftet at vedkommende var på arrangementet.

Ifølge rådmannen benekter personen å ha vært til stede på Gaarders arrangement.

Stor smittespredning etter låvearrangement

Etter at den kjente konspirasjonsteoretikeren og koronafornekteren Gaarder døde har samlingen han arrangerte i låven på tomta si på Gran fått mye oppmerksomhet.

Smitten har spredt seg til ni kommuner etter arrangementet og smittesporingsarbeidet har blitt betegnet som utfordrende. Minst 16 personer er smittet som følge av samlingen og to personer er døde.

Gran kommune anmeldte både dette og et annet arrangement som skal ha blitt holdt hjemme hos Gaarder for brudd på smittevernreglene, men forrige fredag varslet politiet at de ikke går videre med etterforskningen.

Politiet sier arrangementene ikke har vært i konflikt med smittevernreglene og at de i vurderingen har lagt vekt på at arrangøren er død.

Gran kommune vurderer nå å anke politiets avgjørelse.

– Vi stiller oss undrende til at politiet anser arrangementet som privat, sier Hansen.

Kulturlåven på Gran

ARRANGERTE SAMLINGER: I denne låven, kalt Kulturlåven, på eiendommen til den avdøde mannen i 60-årene skal det ha blitt avholdt to arrangementer 26. og 27. mars. I etterkant er minst 16 personer bekreftet smittet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.05.2021
2 403
Smittede siste 7 dager
112
Innlagte
774
Døde
1 544 365
Vaksinerte