Kvinne lurte mann i «pedo-felle»: Nå risikerer hun seks års fengsel for voldtekt

Statsadvokaten la ned påstand om seks års fengsel for en kvinne fra Sør-Hedmark som er tiltalt for vold og grov voldtekt. Kvinnen var 18 år da voldtekten skjedde.

Jo Christian Jordet

GROV VOLDTEKT: Statsadvokat Jo Christian Jordet mener at dette er en grov voldtekt som bør straffes strengt. Saken ble avsluttet i Glåmdal tingrett fredag etter fire dager.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Mannen i 20-årene, som er tiltalt for vold og medvirkning til voldtekten bør straffes med fengsel i tre år og mannen i 40-årene som er tiltalt for grov vold bør få fem måneder i fengsel, mener statsadvokaten.

Kvinne (19) tiltalt for voldtekt

Planla «pedo-felle»

Kvinnen sier at hun trodde mannen i 30-årene var pedofil. Hun skal selv ha blitt utsatt for overgrep tidligere i livet av en annen person. Hun ønsket derfor å sette mannen på plass, og planla å få han til å komme på en fest. Der laget hun en felle for han. Hun sa at en av festdeltagerne var 14 år, og la opp til at han skulle prøve seg på denne jenta. Jenta var i virkeligheten 18 år. Da mannen gikk i fella, gikk hun til angrep på med kosteskaft.

– Det begynte med at jeg slo han. Jeg hadde ikke planlagt voldtekten, men jeg mistet kontrollen. Det svartnet for meg, sa kvinnen. Hun sier at hun så for seg mannen som hadde forgrepet seg på henne.

Kvinnen ble senere kjent med av politiet at det ikke er noen grunn til å tro at mannen er pedofil.

Statsadvokaten mener at de to mennene som er tiltalt i saken, var med kvinnen i planleggingen av avstraffelse, men tror ikke at selve voldtekten var planlagt. Han legger vekt på at man har plikt til å foreta seg noe for å hindre så alvorlige overgrep.

Fryktet for livet

Det var i desember for snart to år siden at en mann i 30-årene ble utsatt for vold og grov voldtekt i forbindelse med en privat fest i Eidskog. Kvinnen soner for tiden en dom i Sverige for en lignende voldtekt. Det var denne etterforskningen som førte til at politiet i Norge fikk tips om voldtekten i Eidskog.

– Dette er et umotivert overgrep som bærer preg av mishandling. Overgrepet var krekende og ydmykende for mannen. I tillegg var det svært smertefullt og har gitt ham varige skader, sier satsadvokat Jo Christian Jordet.

Kvinnens forsvarer, Iren Cocheron Johnsen, mener at en straff på seks år vil være for lenge. Kvinnen soner nå en dom på to år og Johnsen mener at kvinnen ikke bør få mer enn fem år i fengsel til sammen.

Iren Corcheron Johnsen i Glåmdal tingrett

FOR STRENGT: Forsvarer Iren Cocheron Johnsen mener at seks års fengsel er for strengt, spesielt tatt i betraktning kvinnens unge alder.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Hun var bare så vidt fylt 18 år da voldtekten skjedde. Jeg mener at både tiltalte og samfunnet for øvrig er tjent med at hun får livet på rett kjøl igjen, og da er ikke nødvendigvis et langt fengselsopphold det rette, sier Johnsen.

Mannen som ble utsatt for voldtekten har fått både fysiske og psykiske plager etter overgrepet. Han har ikke vært i jobb etter hendelsen.

– Jeg var redd for at jeg ikke skulle komme levende fra det, sa han i retten da saken startet tirsdag.

– Min klient har en asbegerdiagnose

Mannen i 20-årene nekter for både vold og voldtekt. Petter Bonde som er mannens forsvarer mener at hans klient bør frifinnes for voldtekten fordi han ikke har hatt noen aktiv rolle i den.

– Min klient har en asbegerdiagnose. Det er vanskelig å aggere raskt nok i en slik situasjon. Det var ikke planlagt at dette skule ende opp i voldtekt. Kvinnen har dessuten sagt i retten at min klient forsøkte å roe henne ned når voldssituasjonen eskalerte, selv om han ikke husker dette selv, sier Bonde.

Knut-Ole Bakke Hansen, som forsvarer mannen i 40-årene, mener at fem måneder fengsel for hans klient i 40-årene er for mye.

– Det finnes ikke bevis for at han har slått med knokejern, slik han er tiltalt for. Han erkjenner likevel at han har slått med flat hånd og må dømmes ut fra det, sier Bakke Hansen.

Krever oppreisningserstatning

Siri Brænden er bistandsadvokat for mannen som ble voldtatt. Hun krever 300.000 kroner i oppreisningserstatning for mannen. Hun mener at hver av de tre tiltalte i saken skal betale oppreisning.

Siri Brænden

BISTANDSADVOKAT: Siri Brænden er bistandsadvokaten til mannen i 30-årene.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Dette er noe av det verste noen kan bli utsatt for. Dette har fått store følger for ham i ettertid, og jeg mener at alle tre har hatt en rolle i overgrepet. Jeg mener derfor at de må betale oppreisning til min klient, sier Brænden.

Hun begrunner det med at flere har sagt at alle tre var til stede da voldtekten foregikk.

– Selv om mannen i 40-årene ikke er tiltalt for selve voldtekten, mener jeg at det er grunn til å tro at han var til stede. I et sivilt søksmål om oppreisning er det ikke så strenge krav til bevis, og jeg mener derfor alle tre skal betale oppreisning til min klient, sier hun.