Hopp til innhold

Stappfulle statsarkiver skaper trøbbel

Statsarkivet på Hamar er så fullt at de ikke lenger kan ta inn flere papirdokumenter. Det kan skape problemer for mange – som nå ikke får levert sine arkiver til statsarkivet.

Statsarkivet er fullt

– Som dere ser, her er det rimelig smekkfullt!

Vigdis Stensby, statsarkivar i Hamar, tar NRK med på en runde i Statsarkivet. Hyllene er stappfulle og det fortsetter å strømme inn med dokumenter som venter på å få en plass i arkivhyllene for evig tid.

Plassproblemene er så store at Riksarkivaren har grepet inn og pålagt stans i inntaket av nye arkiver.

En mil med hyller

Og tro ikke at det er en beskjeden plassmengde som er skyld i at arkivet er fullt: Arkivet har nemlig over en mil med hyller.

Hit skal alle statlige etater sende sine arkiver etter 25 år. Også private arkiver fra bedrifter og organisasjoner har man til nå tatt imot. Men nå er det full stopp i inntak av nye arkiver.

– Jeg må jo si jeg syns det er veldig kjedelig og beklagelig. Vår oppgave er jo å ta imot materiale, å sørge for at det blir bevart og tilgjengelig, sier Stensby.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Statsarkivet Hamar

Det er ingen overdrivelse å si at Statsarkivet hyller på Hamar er fylt til randen. Det byr på store utfordringer.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Politiet kan rammes

Politiet er en av virksomhetene som nå kan bli rammet. For selv om politiet på Hamar har et nytt og moderne arkiv, er det begrenset med plass også her.

– I løpet av et par års tid vil det nok bli fullt her også, sier Elin Rundberget, arkivleder ved Hedmark politidistrikt.

Statsarkivet for Hedmark og Oppland har holdt til i dette bygget i Hamar sentrum i snart 25 år. Planer om å flytte til større lokaler i byen har strandet, og nå er det krise.

– Vi må bygge mer. Vi trenger mer plass, sier statsarkivar Vigdis Stensby.

Tynset kan bli redningen

Bersvend Salbu

Han kan ha en joker i ermet, ordfører i Tynset Bersvend Salbu. Han håper de vil få bygget et sentraldepot for alle statsarkivene, siden det også er fullt i Oslo og i Riksarkivet.

Foto: Odd-Ragnar Lund / NRK

Det fins en ordfører lenger nord i Hedmark som håper han har en løsning. På en stor tomt på Tynset er det nemlig planer om et sentraldepot for alle statsarkivene. Det er nemlig fullt også i Oslo og Riksarkrivet. Men utbyggingen er utsatt.

– Vi håper og jobber veldig hardt for at vi får dette til, med byggestart neste år, sier Bersvend Salbu, ordfører i Tynset.

TIden vise om utbyggingen blir vedtatt – det som er sikkert er at det i årevis fremover fortsatt vil strømme inn papirarkiver til Hamar.

Flere saker fra Innlandet