Sportsutstyr til låns etter bibliotekprinsippet

Mangler du et par skisko til minstemann eller har lyst til å ta med familien i slalåmbakken, men mangler utstyr? 19 kommuner i Norge starter nå konseptet Bua, der slikt kan lånes etter bibliotekprinsippet.

Bua i Kongsvinger

GLEDER SEG: Vilde Marie Skaarud Siri, Mathilde Hestnes og Azra Lipovica gleder seg over alt utstyret som kan lånes i Bua.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Sports- og fritidsutstyr står på rad og rekke etter størrelse. Sjuendeklassingene Vilde Marie Skaarud Siri, Azra Lipovica og Mathilde Hestnes går i sjuende klasser, og har denne uka vært med å ordne i stand Bua på Vennersberg skole i Kongsvinger, som åpnes i dag.

– Her er det sportsutstyr av alle slag, sier Vilde Marie, og viser fram et par twintip ski.

– Disse kan brukes til å kjøre både framover og bakover, sier Vilde Marie.

Gratis

Nå står nytt utstyr til alle tenkelig sports- og fritidsaktiviteter klart til bruk – helt gratis for både barn og voksne.

– Målet med ordningen er at folk skal bli mer aktive. Terskelen for aktivitet skal bli lavere. Det skal ikke være nødvendig å kjøpe skisko bare for en tur i vinterferien når de blir for små til neste tur, sier rektor ved Vennersberg skole, Hanne Stolt Wang.

– Vi håper også ordningen gjør at det blir enklere for familier å prøve nye aktiviteter, som slalåm eller golf.

Bua i Kongsvinger

STOLT: Hanne Stolt Wang, rektor ved Vennersberg skole i Kongsvinger i Bua i Kongsvinger, er stolt over tilbudet i låne-Bua.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Stolt Wang er en av dem som har stått i bresjen for utlånsordningen. Hun huser Bua på skolen sin, men hit kan alle i Kongsvinger kommune komme å låne det de trenger.

Bua er et landsomfattende konsept, og i løpet av året er det 19 buer rundt om i landet, som låner ut gratis sports- og fritidsutstyr.

Kongsvinger kommune har fått 400.000 kroner fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Nå har de handlet helt nytt utstyr for 350.000 kroner.

– Vi mener at vi har det aller meste, men vi tar gjerne imot innspill, hvis det er noen som savner noe, sier Stolt Wang.

Utlån etter bibliotekprinsippet

Ordningen skal driftes som et bibliotek og er en ordning for alle.

– Det er ikke noe poeng å kjøpe seg utstyr bare for å bruke det et par ganger i løpet av vinteren. Dessuten er det i tiden å låne og leie framfor å kjøpe, sier Kathrine Kolgrov i Kongsvinger kommune. Hun har fått ansvaret for å drifte Bua.

Bua skal ha åpent en ettermiddag i uka, men denne uka er det åpent to dager.

– Vi håper å nå folk som trenger å låne med seg noe til påskeferien, sier Hanne.

Jentene, som har hjulpet til med å få på plass utstyret i Bua, lurer på om også de skal låne seg noe til påskeferien.

Mathilde Hestnes,Azra Lipovica og Vilde Marie Skaarud Siri.

HAR HJULPET TIL: Mathilde Hestnes, Azra Lipovica og Vilde Marie Skaarud Siri har hjulpet til med å få alt utstyret på plass.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Kanskje jeg skal låne en kjelke, sier Vilde Marie.

– Slalåmutstyr har jeg lyst til å låne, sier Azra.

Mathilde vet ikke helt, men hun skal tenke på det.