Det spøker for lillehamringene

LILLEHAMMER (NRK): Kafegjestene nyter lunsjen i Møllestua kafé, de fleste uvitende om at det visstnok spøker der. Vertinna sjøl ønsker alle sjeler velkommen.

Møllestua kafe har snille spøkelser

SPØKELSER ER VELKOMNE: Gjestene bryr seg lite om at det visstnok spøker i det gamle møllehuset

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Jeg sier alltid hei når jeg låser meg inn om morgenen, sier daglig leder Agnes Piotrowska mens hun betjener gjestene i Møllestua kafe i Lillehammer sentrum. Ved lunsjtider er det fullt ved alle bord, og noen av gjestene har hørt ryktene om at usynlige folk romsterer i det gamle møllehuset.

Kaffemaskina slår seg plutselig på og oppe på toalettet ligger dorullholderen demontert på gulvet.

Agnes Piotrowska, innehaver av Møllestua kafé
Møllestua kafe har mange gjester

MØLLESTUA: Over kafeen er det galleri og hvilerom. Det har det ikke alltid vært.

Foto: NRK

Nytt liv i gamle bygg

Etter over 130 års mølledrift ble Lillehammer Aktiemølle nedlagt i 1991. Kornsiloen er innredet med hotellrom og restaurantkjeden Egon holder til i teglsteinshuset. Noen meter oppi bakken står det gamle trehuset der Møllestua kafé holder til.

Det har vært mange beboere i Møllestua siden Lundgaardfamilien stoppet driften av selve mølla. Motebutikk, hudklinikk, frisørsalong og nå altså kafé drevet av polske Agnes Piotrowska og mannen.

Agnes er overbevist om at det er «spøkelser» i huset, og at det er den aller første eieren som går igjen. Når hun finner dorullholderen på gulvet og kaffemaskina plutselig slår seg på, tror hun det skyldes at noen ønsker at huset ikke skal stå tomt.

– Vi holder stengt søndager, så kanskje han misliker det og erter oss, undrer Agnes.

Mølleren spøker

NÆRMESTE NABO: Tidligere Lillehammer aktiemølle var i drift frem til 1991. Der jobbet det en møller som fraktet melsekker på ryggen.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Ville drive bort den gamle mølleren

Tidligere driver av frisørsalongen i Møllestua, Birgitte Rosenvinge Høyem, var ikke så glad i urolighetene i huset. Men hun sa alltid «hei» og «ha det» når hun låste seg inn og ut. Frisøren kjente lukter og opplevde at lyset og musikkanlegget slo seg av og på selv.

Vi kjente lukter og musikkanlegget og lyset slo seg av og på.

Birgitte Rosenvinge Høyem, Touch frisører

Det er seks år siden frisørsalongen flyttet derfra, og de prøvde å kvitte seg med uromomentene. De tror det er den gamle mølleren som går igjen, at han går fra den gamle kornsiloen med melsekk over skuldra og gjennom Møllestua.

– Vi inviterte en ekspert som skulle drive bort spøkelset, og huset ble litt roligere, sier Birgitte Rosenvinge Høyem. Men nå rører han visstnok på seg igjen.

Lillehammer aktiemølle og Mølla hotell

FRA MØLLE TIL HOTELL: Lillehammer aktiemølle hadde drift i over 130 år. Nå er kornsiloen blitt hotell.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Spøker flere steder

Verken vertinna eller lunsjgjestene lar seg affisere av spøkelsesryktene, og de vil ønske mølleren velkommen til bords om han skulle vise seg.

– Det finnes mye mellom himmel og jord, mener en av dem, Elisabeth Olsen. Hun og venninnene prater om spøkerier og Elisabeth er overbevist om det spøker flere steder enn på kafeen i Lillehammer.

Se video:

Agnes Piotrowska i Møllestua kafe .

ØNSKER SPØKELSER VELKOMMEN: Agnes Piotrowska driver Møllestua kafe og ber spøkelset om hjelp når hun er sliten.