Spilte bort 5 millioner - fikk tre års fengsel

En spilleavhengig familiefar i 30-årene fra Ringsaker i Hedmark klarte ikke å slutte med nettspill. Nå er han dømt til tre års fengsel etter grovt underslag.

Skjermdump fra www.bet365

VILLE DEKKE TAPET VED Å SPILLE ENDA MER: Håndverkeren lot seg friste av ulike nettspill. Bet365 er et av flere gamblings-nettsteder.

Foto: Dag Kessel / NRK

Mannen lider av "patologisk spilleavhengighet" og går nå til behandling, samtidig som han er sykmeldt. Undersøkelser viser at ca. 90.000 nordmenn enten er spilleavhengige eller står i fare for å blir det.

Hedmarken tingrett er knusende i sin vurdering av mannens virksomhet de siste årene. Han er utdannet håndverker, og har påført en annen bedrift over 2 millioner kroner i tap. Videre har han hatt "svart" og "hvit" økonomi parallelt i flere år.

Fortsatte etter ransaking

Retten legger også vekt på at han fortsatte "sin forbryterske virksomhet" også etter at han ble anmeldt av Skatt Øst, og hjemmet hans ble ransaket i 2012.

Han har spilt for ca. 70 milllioner kroner gjennom flere år, og hatt et nettotapet ca. 5,2 millioner kroner.

Hele tiden har han satset på å rette opp alt sammen ved å satse på enda mer på nettspill og vinne store gevinster, men alt gikk motsatt veg.

Ble oppdaget når partneren gikk konkurs

I 2009 gjorde han avtale med en annen person om å lage falske fakturaer til flere hundre tusen kroner. I 2011 gikk denne personen konkurs, og da oppdaget politiet de falske faktuarene under etterforskningen.

Under rettssaken har han i stor grad lagt alle kort på bordet, selv om han har stilt spørsmål ved noen av beregningene til aktoratet.

– Du er bare noen tastetrykk unna

Mette Mohn

DET FINNES HJELP: Mette Mohn er daglig leder ved hjelpelinjen.no.

Foto: Lotteritilsynet

– De spilleavhengige føler ofte en stor grad av mestring når de vinner, at de har fått til noe, sier Mette Mohn, daglig leder ved hjelpelinjen.no , der spilleavhengige kan få hjelp. Senteret ligger på Sanderud i Stange kommune og er en del av Sykehuset Innlandet.

De spilleavhengige føler en stor grad av mestring når de vinner.

Mette Mohn, hjelpelinjen.no

– Dette kan pågå i mange år fordi de spilleavhengige føler skyld og skam, og gjør alt de kan for å skjule hva som foregår.

Hun forteller at de ofte isolerer seg, har humørsvingninger, gjemmer seg unna og har ikke tid til å være sosiale fordi de er opptatt med å spille. Naturlig nok har de ofte kronisk pengemangel.

– Det er så utrolig lettvint. Du er bare noen tastetrykk unna å sette i gang med pengespill på det uregelerte internasjonale markedet, der det er ingen beløpsgrenser.