Spilleautomat-ran for millioner

Millioner fra spilleautomater går rett i lomma på kriminelle. I fjor ble over hver femte automat ribba for penger. Kurt Onsrud (bildet) på kjøpesenteret på Lena har hatt fire automat-ran på et halvt år. 

Spilleautomat-ran for millioner
Foto: Jorun Vang / NRK

Spilleautomater er blitt ransobjekt nr. 1 i kriminelle miljøer. Og tjuvene blir frekkere. Nå slår de også til i butikkenes åpningstid.

Penger som skulle gått til veldedighet og organisasjoner, går rett i lomma på kriminelle.

Videokamera og metallgitter 

Fire ganger i løpet av et halvt år har Kurt Onsrud opplevd at automatene i gangen på kjøpesenteret har blitt utsatt for tjuveri. Senterlederen på Lena har installert både videokamera og metallgitter. Men det stopper ikke tjuvene.

I hele landet var det ifjor utplassert 15.623 automater. Fristende for langfingra folk med uærlige hensikter. Nær 3.500 straffesaker måtte rettsvesenet ta hånd om i fjor. Og bare i Toten Tingrett ble tre dommer avsagt i forrige uke.

Magnet på kriminelle

- Spilleautomatene virker som en magnet på de kriminelle. Her ser de muligheten til raske, lettjente penger, sier førstebetjent Harald Balke ved Vestoppland Politidistrikt.

Han sier det er en klar økning i tallet på innbrudd mot spilleautomater. Innbruddene fører til ramponerte automater. Ofte er det også store skader etter innbruddet på forretningene der automatene står. Samfunnskostnader som kunne vært unngått, mener politiet.

 Taper millioner

Røde Kors sier de taper millioner av kroner hvert år på ran av spilleautomatene.

For fire-fem år siden foreslo de å innføre spillekort og elektronisk betaling,  men at forslaget kokte bort i debatten om spilleautomat-monopol.

Flere saker fra Innlandet

Programleder Marianne Duun Malmo

Nyheter fra NRK Innlandet