Hopp til innhold

Sp-ordfører i Østerdalen melder seg ut

Uenighet om skolestruktur og ny privatskole splitter Senterpartiet i Os i Østerdalen. Nå har fem av åtte i partigruppa meldt seg ut – inkludert ordføreren.

Runa Finborud, ordfører i Os kommune i Østerdalen.

UAVHENGIG: Ordfører i Os kommune, Runa Finborud, melder seg ut av Senterpartiet og fortsetter som uavhengig.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Bakgrunnen er at vi har hatt en meget krevende skolestruktursak i kommunen, sier ordfører Runa Finborud.

I oktober vedtok et flertall i kommunestyret at det i framtida bare skal være én skole i kommunen, og at Dalsbygda skole skal legges ned.

Da begynte noen å jobbe for å starte en privatskole i Dalsbygda som erstatning.

skole

Skolesaker kan ofte være kilde til stor uenighet og sterke følelser.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no

I gruppa som jobber med den nye skolen, sitter flere nåværende og tidligere Senterparti-politikere. Og de forventer støtte fra kommunen.

Det ble for vanskelig for ordføreren og hennes fire partifeller.

– Forventningene vi opplever, er at vi skal være veldig positive til en slik etablering og at kommunen skal gå inn med aksjer. Vi kjenner at vi ikke helt klarer å levere på de forventningene. Derfor meldte vi oss ut, sier ordfører Runa Finborud.

Nei til aksjer i privatskole

Ordføreren hadde håpet at folk i kommunen ville akseptere vedtaket og gå sammen om å få til en ny og god skole for alle. Og hun mener et offentlig skoletilbud er det beste.

– Vi er flere som mener at et friskolealternativ fort kan utfordre det offentlige tilbudet, sier ordføreren.

Dessuten mener hun det er uaktuelt at kommunen skal kjøpe aksjer i en privatskole i Dalsbygda når de nettopp har lagt ned sin egen skole der.

– Personlig mener jeg; nei.

Uvanlig situasjon

Dag-Henrik Sandbakken, som er fagsjef i KS og tidligere Sp-ordfører i Tynset, mener det er typisk at det er nettopp skolesaker som setter sinnene i kok.

– Politikk er mye følelser. Saker om skolestruktur kan rive et kommunestyre i filler, sier Sandbakken til Arbeidets Rett.

At en sittende ordfører melder seg ut av partiet er ikke vanlig, men det skjer, sier han.

Brødrene Nils Kristen og Per Martin Sandtrøen utenfor Stortinget

Leder i Hedmark Sp, Per Martin Sandtrøen, sier man må respektere at kommunestyret avgjør slike skolesaker.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Fylkesleder i Hedmark Senterparti og stortingsrepresentant Per Martin Sandtrøen, mener det hører med til det norske lokaldemokratiet at det uenighet om skolesaker, også innen det enkelte parti.

– Vi har jo et lovfesta lokalt folkestyre i Norge, så beslutningen av skolestruktur skal tas av kommunestyremedlemmene i Os, og det må vi ha respekt for, sier Sandtrøen.

Han sier også at statsbudsjettet i høst innebar at hver kommune får en halv million kroner per skole gjennom endring av inntektssystemet. Det vil gjøre det lettere å sikre grendeskolene, mener Sandtrøen.

Omkamp

Ordfører Runa Finborud og de andre som melder seg ut av Senterpartiet fortsetter i kommunestyret som uavhengige representanter.

Det betyr at Senterpartigruppa ikke lenger er den største gruppa i kommunestyret.

Og nå blir det ny behandling av den betente skolesaken.

Sju kommunestyrerepresentanter har krevd at vedtaket fra oktober om å legge ned Dalsbygda skole skal opp til ny behandling.

– Det kan de kreve, jmf, kommuneloven. De begrunner det med at premissene har endret seg, sier ordføreren. Så nå står saken på sakslista til førstkommende kommunestyremøte den 27. januar.