Hopp til innhold

– Det var helt vanvittig å se på, det tok jo aldri slutt

Søya fra Snertingdal stoppet ikke før hun hadde født hele åtte lam. Eksperter har aldri hørt på maken.

Søye fikk 8 lam

SVÆRT SJELDEN: Den seks år gamle søya fra Snertingdal fikk hele åtte lam på en gang.

Foto: Privat

– Dette er det mest spesielle vi har opplevd i løpet av alle de åra vi har drevet med lamming, sier eier av rekordsøya, Gunhild Landgraff fra Øvre Snertingdal i Gjøvik.

Midt i lamminga opplevde hun og Oddvar Nereng at en av søyene deres fikk åttlinger.

Den seks år gamle søya skulle etter fostertellinga ha tre lam.

– Etter å ha født de tre ble hun bare liggende i bingen, så vi trodde hun hadde mjølkefeber og ringte til veterinæren. Da viste det seg at «sauemor» hadde fem lam til «på lager».

Gardbruker Gunhild Landgraff

OVERRASKET: Gunhild Landgraff fra Øvre Snertingdal i Gjøvik trodde nesten ikke sine egne øyne da en av søyene fikk åtte lam.

Foto: Privat

– Det var helt vanvittig å stå og sjå på, det tok jo aldri slutt. At det var så mange i live er fantastisk, sier Landgraff.

Det fjerde lammet klarte ikke veterinær Hege Skjeggestad å redde, men de fire neste var sprell levende. Veterinæren har aldri opplevd noe liknende og tror heller aldri hun vil få se det igjen i sin dyrlegekarriere.

– Svært sjeldent

– Det er svært sjeldent og jeg har aldri opplevd at ei søye får åttlinger, sier veterinær Mette Valheim ved seksjon for patologi ved Veterinærinstituttet.

Hvorfor kan søya i Snertingdal ha fått åttlinger?

– Det varierer fra rase til rase hvor mange lam de får, men god fôring rundt parringstidspunktet gir ofte mange lam. Og denne søya må jo være svært fruktbar.

Det er ikke bare positivt for ei søye å få så mange lam.

– Det er jo trettito ben som skal ut, så det kan være en slitsom fødsel. Det største problemet er hvordan mor skal ha nok melk, for hun har jo bare to spener, så her blir det mange kopplam, sier Valheim.

Surrogatmor

Selv om fødselen dro ut i tid er søya i god form i dag, sier Gunhild Landgraff. Søya med sju lam har nå fått hjelp av ei anna søye, som har ligget ihjel sin egen lamunge, for å mate alle de nyfødte søsknene.

Surrogatmor hjelper søye med mat til lam i Snertingdal

FÅR HJELP: Søye som fødte åttlinger får nå hjelp av ei søye som klemte ihjel lammet sitt til mating av de sju nykomlingene.

Foto: Privat

– «Fostermora» ser så langt ut til å gi mat til de sju andre lammene, så vi håper det går bra, sier Landgraff.

Flere saker fra Innlandet