Sovnet på banketten

Ingunn Holøymoen (25) (bildet) var så sliten etter årets svært krevende Femundløpet, at hun sovnet på banketten i natt og først våknet langt på dag.

Ingunn Holøysmoen, Tufsingdalen, Tolga
Foto: Petter Swift

 

Ingunn Holøymoen
Foto: Petter Swift

Ingunn fra Tufsingdalen i Tolga brukte fem døgn på å fullføre det nesten 700 kilometer lange sledehundløpet gjennom Østerdalen.

Hun kom i mål i går kveld. Uvære og ei svært tøff løype førte til tidenes kraftanstrengelse for debutanten. Da hun skulle feire løpet på banketten i går kveld, sovnet rett og slett, og våknet ikke før langt på dag onsdag.

Værfast i fjellet.

På etappen fra Grimsbu i Folldal til Tynset natt til mandag slo uværet til for fullt. Ingunn hadde planlangt å bruke 10 – 12 timer på etappen., men det tok 28 timer før hun var fremme igjen. Det var inkludert en overnatting i telt i snøstormen oppe i Folldalsfjellene.

- Det var ikke beregnet, men det er slikt som kan skje når man kjører over høye fjell. Vi var jo flere som lå der. Det viste seg at det lå tre puljer med hundespann med bare en kilometers avstand ned gjennom dalen.

Debutant med et smell.

Ingunn Holøymoen debuterte som sledehundkjører i det lange Femundløpet i år, og fikk en skikkelig overraskelse. Det var hennes aller første langdistanseløp noensinne.

- Det ble en litt brå start. Jeg tror ikke det er så mange som har den starten der. Det var tøffere enn jeg trodde, men alle andre sier jo også at det var et tøft løp. Så jeg fikk ikke skrekken.

Mer enn halvparten brøt.

Av de 134 hundespannene som startet de to distansene i Femundløpet kom bare omtrent halvparten til mål. Størst var frafallet i det lengste løpet der bare 19 hundespann fullførte.

- Det er klart at løpet var nytt i år og helt annerledes enn tidligere. Det tror jeg ikke alle var forberedt på. Mange prøvde å kjøre som i det gamle løpet med lite hvile og stor fart. Det funker ikke når det blir veldig tøft. Da må du ta hensyn til hundene og hvile mye.

- For hardt.

Femundløpet har tidligere hatt status som et godt rekrutteringsløp til sledehundsporten. Etter årets løp har arrangørene fått kritikk for at de har laget ei for tøff løype, særlig for førstegangskjørerne. Ingunn Holøymoen vil ikke anbefale andre debutanter å prøve seg på det lange Femujndløpet hvis ikke løypa blir gjort om.

- Jeg synes det ble for tøft. Du fikk ikke helt følelsen av å kjøre hund, det gikk opp og ned absolutt hele tida. Det var alt for mange fjellpasseringer, og dessuten var det vanskelig å finne frem noen steder. Men arrangørene har gjort en bra jobb, de har fått til et kjempeløp. Med noen modifikasjoner, med en litt flatere løypeprofil, så blir det topp.

Hva med neste år da?

- Jeg skal i hvert fall se nøye på løypekartet først og sjekke at de har lagt løypa ned igjen fra alle fjelltoppene. Nå var det slik at hvis vi så en fjelltopp kunne vi være helt bombesikre på at vi skulle opp på den. Så vi får se. Akkurat i dag har jeg i hvert fall ikke tenkt å kjøre noen ting, smiler Ingunn Holøymoen.