Sørger for rettferd for taperne

Stiftelsen Rettferd for taperne har sørget for nær 300 millioner kroner til medlemmene sine, ifølge leder Ola Ødegaard.

Ola Ødegaard

Rettferd for taperne skaffer millioner til medlemmene

Foto: Stein Schinstad / NRK

Enkelte av våre medlemmer har fått over én million kroner

Ola Ødegaard

Sexovergrep og omsorgssvikt

Stiftelsen Rettferd for taperne har ved utgangen av Oktober fått innvilget rettferds-vederlag for over 286 millioner kroner siden 2005.

– Beløpet er fordelt på vel 1700 medlemmer i vår stiftelse, sier generalsekretær Ola Ødegaard.

Blant taperforeningens medlemmer finnes folk som har opplevd feilplassering på barnehjem, skolehjem og omsorgssvikt i fosterhjem.

- De har opplevd sexovergrep, mishandling og omsorgssvikt, ofte i offentllige institusjoner som barnehjem og skolehjem. sier Ødegaard.

Offentlige erstatningsordninger

I 2005 vedtok et enstemmig Storting å etablere en erstatningsordning for folk som har opplevd offentlig omsorgssvikt. Statens Sivilrettsforvaltning forvalter ordningen, og gjennnom søknader til forvaltninga på vegne av medlemmene har Rettferd for taperne oppnådd store summer.

Enkelte av våre medlemmer har fått erstatning både fra stat og kommune, og har på det meste fått innvilget til sammen over en million kroner, sier generalsekretær Ødegaard.

De statlige erstatningsordningene gir folk mellom 50- og 200 000 kroner, mens kommunale erstatninger kommer på mellom 250- og 750 000 kroner, forteller Ødegaard.

Stiftelsen hjelper medlemmene med å dokumentere fortida ved å hente informasjon fra offentlige kontorer og institusjoner. Så skriver de søknader på vegne av medlemmene.

Nær 150 nye medlemmer i år

I løpet av årets 10 første måneder har stiftelsen fått inn 148 nye saker, hvor det stiftelsen kaller tapere har bedt om hjelp til å søke oppreisning etter misbruk, seksuelle overgrep, mangelfull skolegang og feilplassering i spesialskoler for evneveike og åndssvake.

Ødegaard regner med bakgrunn i pågangen at stiftelsen skal ha mer enn nok å gjøre i årene fremover også.