Hopp til innhold

Sorenskriverbrannen: - Tiltalte er ikke psykotisk, men paranoid

De rettspsykiatriske sakkyndige mener mannen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren ikke var psykotisk, noe som betyr at han er strafferettslig tilregnelig.

Tiltalte og rettssakkyndige: psykiatrispesialistene Michael Setsaas og Andreas Eirik Hamnes

RETTSSAKKYNDIG: De to psykiatrispesialistene Michael Setsaas og Andreas Eirik Hamnes la fram sin rapport mandag.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Rettssaken mot mannen som er tiltalt for en rekke straffbare forhold, deriblant for å ha tent på huset til sorenskriver i Hamar, er inne i sin sjette og siste uke. Tiltalte nekter straffskyld.

I løpet av fem uker har cirka 90 personer vitnet.

Mandag la de to rettspsykiatrisk sakkyndige, Michael Setsaas og Andreas Eirik Hamnes fram sin rettspsykiatrisk erklæring om den tiltalte. Begge er spesialist i psykiatri.

De har observert tiltalte og var også til stede under første del av rettssaken.

– Ikke psykotisk

De konkluderer med at han ikke var psykotisk da han skal ha begått de handlingene han er tiltalt for. Han er heller ikke psykotisk nå. Det vil si at han er strafferettslig tilregnelig.

Setsaas poengterte at tiltalte ikke hadde gitt dem samtykke til å hente inn helseinformasjon om ham, slik at deres rapport bygger på deres møter med ham og dokumenter fra saken.

Rettssakkyndige Andreas Eirik Hamnes og Michael Setsaas

SAKKYNDIGE: De to spesialistpsykiatrene Andreas Eirik Hamnes og Michael Setsaas er oppnevnt som sakkyndige under rettssaken mot tiltalte i sorenskriverbrannen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De mener han led av en alvorlig psykisk lidelse da han skal ha gjennomført det han er tiltalt for som førte til at han hadde en betydelig svekket evne til en realistisk vurdering til sitt forhold til omverden.

De konkluderer også med at han er paranoid. Noe som innebærer at man er mistenkelig mot noen eller alle.

Ble overvåket

Det bygger de blant annet på at tiltalte mener han var overvåket av politiet og hvordan han hadde gjort flere sikkerhetstiltak i leiligheten sin fordi han fryktet at noen skulle angripe ham.

Forsvarer Thomas Randby ville vite mer om hvorfor de mente tiltalte var paranoid, siden tiltalte faktisk ble overvåket av politiet. Randby lurte på om man er paranoid om man blir overvåket og forteller om det.

Tiltalte var en av flere personer som var mistenkt for sorenskriverbrannen og ble i en periode både rom- og telefonavlyttet.

Setsaas sa at det stemmer at tiltalte var under overvåkning, men mener at tiltalte har vært paranoid over tid og hans adferden for øvrig ga denne konklusjonen.

Flere saker fra Innlandet