Hopp til innhold

Sønnen var E.coli-smitta

Sønnen var den første som fikk påvist E.coli-smitte i Hagehaugen barnehage på Lillehammer. Nå er han frisk, men må fortsatt vente to uker før han kan gå i barnehagen igjen.

Created by InfoDispatcher

– Det var jo litt rart at beskjeden kom så lenge etterpå, to og en halv uke etter avføringsprøve var tatt på sjukehuset. Han var allerede erklært frisk, så sånn sett var det skummelt å høre om E.coli-smitte, men vi slo oss til ro med at han var frisk og er godt sjekka på sjukehuset og uten skader, sier Ingrid Renolen.

Mandag ble det kjent at Hagehaugen barnehage på Lillehammer blir stengt i to uker, etter at flere barn og voksne med tilknytning til barnehagen har fått påvist E.coli-smitte. Fredag i forrige uke fikk kommuneoverlege Øystein Hveding beskjed fra Folkehelseinstituttet om at et barn fra Lillehammer hadde fått påvist smitte.

– Ikke dramatisk

Kommuneoverlegen fikk beskjed om bakteriefunnene fra Folkehelseinstituttet på fredag. Samme dag ble det klart at ytterligere to personer, ett barn og en voksenperson tilknyttet barnehagen, var innlagt på sykehus med kraftig diaré og slapphet. Det er også klart at en ansatt, med nær tilknytning til et sykt barn, er smittet.

– Vi har tre sjuke barn og to voksenpersoner i nærmiljøet i barnehagen. Derfor stengte vi barnehagen for å hindre videre smitte. Heldigvis har ingen vært dramatisk sjuke, så det ser ikke så alvorlig ut som vi kunne frykte, sier kommuneoverlege Øystein Hveding.

Renolen sitter i sofaen hjemme på Lillehammer. Ved siden av leker sønnene med innholdet i en fargerik legekoffert. Minstemann, to år gamle Syver, var den som først fikk påvist smitten. Han er nå erklært frisk.

– Blir heftig å være hjemme

Alle barna i barnehagen må ta avføringsprøver og bli sjekket for mulig smitte, før de kan møte opp igjen om to uker. Renolen betegner situasjonen som uvirkelig. Nå blir det full fart i heimen de neste dagene, da de minste må være isolert en periode.

– Det blir heftig å være hjemme, det er to friske og aktive gutter, i begynnelsen må vi nok holde oss inne og unngå besøk, vi fikk jo beskjed om å holde oss isolert. Men vi er friske og skal være glade for det.

Familien var på ferie på Gran Canaria i februar og det kan være mulig at smitten stammer derfra. Men foreløpig er det ikke fastslått hvor den kommer fra.

– Mattilsynet skal snakke med oss og vi skal fylle ut skjemaer og sammen med Mattilsynet grave i hva vi har spist og gjort. Men det er vanskelig, vi var der i februar og det begynner å bli ei stund siden, avslutter Renolen.

Hagehaugen barnehage

Hagehaugen barnehage er stengt i to uker, etter mulig E.coli-smitte hos flere barn og voksne tilknyttet barnehagen.

Foto: Silje Josten Lien / NRK