Sommershow er blitt big business

Sommerunderholdning er millionbutikk i Gjøvikregionen. Før premieren på Sommerslagere i kveld er flere forestillinger utsolgt.

Sommerslagere øver på scena før premieren 2015

TREKKER PUBLIKUM FRA HELE ØSTLANDET: Sommerslagere-artistene trakk 12.000 publikummere i fjor sommer. Her øver de til kveldens premiere i Seilet på Gjøvik gård.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Det er moro å se at man har klart å skape noe som det tydeligvis var et marked for her i Gjøvik-området, sier Leif Anders Wentzel.

Han har vært en mangeårig drivkraft for sommershowet på Gjøvik gård. For 12 år siden fikk han ideen om å lage et musikalsk sommershow i Mjøsbyen sammen med Beat for Beat-general Trond Nagell Dahl.

Sammen har de utviklet Sommerslagere til å bli det nest største sommerarrangementet i Gjøvikregionen, med 12.000 solgte billetter i 2014.

Millionindustri

Urbane Totninger, 2014

NY SALGSREKORD I ÅR: Over 30.000 besøkende kjøpte billetter til Urbane Totninger i år.

Foto: NRK

I løpet av de siste årene har de ulike sommerarrangementene på Gjøvik og Toten blitt en millionindustri.

Revyen Urbane Totninger på Kapp i Østre Toten har de siste årene kunne smykke seg med tittelen Norges mest sette sommerrevy. I år satte revyen ny salgsrekord med over 30.100 solgte billetter til showet.

I kveld er det premiere på Sommerslagere. Billettene til to av årets forestillinger har allerede blitt revet bort.

– De ulike kulturarrangementene i regionen drar inn om lag 30 millioner kroner bare i billettinntekter, opplyser Arne Jørgen Skurdal, som er turistsjef for Gjøvikregionen, Hadeland og Ringerike.

Positivt for næringslivet

Næringslivet ellers i regionen tjener også godt på at folk i alle aldre fra hele Østlandet tar til Gjøvik og Toten for å være med på sommerarrangementene.

– Spisestedene får mange gjester både før og etter et show. Og arrangementene sjenerer selvfølgelig overnattingsgjester til hotellene på Gjøvik, sier Skurdal.

Gründerne bak Sommerslagere synes også det har vært gøy å se hvordan sommershowet har vokst i løpet av de siste 12 årene.

– Det første året ville vi bare se om vi klarte å samle litt publikum for en enkelt helg. Siden den gang har det utvikla seg til å bli noe mye større, sier Trond Nagell Dahl.

Trond Nagell Dahl og Leif Anders Wentzel

ENORM UTVIKLING: Sommerslager-gründerne Trond Nagell Dahl og Leif Anders Wentzel startet med å samle publikum for en enkelt helg til å spille for fulle hus en hel måned.

Foto: Madeleine Cederstrøm / NRK

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:45