Solid julehandel - igjen

Trodde du det var dårlige tider? Neida. Også i år har vi handlet for mer penger enn vi noen gang har gjort i desember.

Toys R Us

Lekebutikken Toys R Us melder om godt besøk og trekker opp salget på kjøpsenteret i Gjøvik. Fra venstre ser du assisterende butikksjef Ola Bjugstad Wiken og de ansatte Janne Korneliussen og Siri Skarkerud

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Salgstallene til de største kjøpesentrene i Hedmark og Oppland er i stadig økning. Det meldes nemlig om en fin-fin oppgang i omsetning fra fjoråret - som også var et år som viste de mest solide salgstallene noensinne.

Også på landsbasis har tendensen vært klar viser tall fra næringslivets hovedorganisasjon Virke. I de tre første ukene i desember (uke 49-51) skal omsetningen i handelen ha tatt seg gradvis opp, med en anslått samlet omsetning på i overkant 40 mrd. kroner i løpet av disse ukene. Beregningene er basert på Kvarud Analyses landsomfattende julehandelsindeks med tall fra 210 kjøpesentre.

Ny rekord - igjen

– Vi har aldri hatt mer omsetning i desember enn vi har hatt i år, sier senterleder på Strandtorget i Lillehammer, Erik Skjellerud.

Senteret langs E6 i dølabyen fyller 25 år neste år. De har hatt en jevn omsetningsøkning de siste årene og 2014 er intet unntak. Tallene for desember er ikke helt klare, men fram til og med lørdag 27.12 hadde de omsatt for nesten 101 millioner kroner. Det er en økning fra rekordåret i fjor på 1,1 prosent.

– Når vi gjør opp regnskapet for hele 2014 havner vi på nesten to prosent i økning fra fjoråret, noe som gir et godt overskudd, forteller han.

Hard konkurranse

Innlandets største kjøpesenter ligger på Gjøvik. Også der meldes det om økning i desembersalget.

– Vi er strålende godt fornøyd, sier senterleder Vibeke Askevold.

De har hatt en økning på omlag en halv prosent sammenlignet med fjoråret, men Askevold mener det er gode tall når man tar i betraktning hvordan situasjonen har blitt i Hedmark og Oppland for de som driver med handel og at fjoråret også viste en salgsøkning i forhold til året før der igjen.

Økning i julehandel

Senterleder på CC Gjøvik, Vibeke Askevold er fornøyd med økningen i omsetning for desember

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Vi var spent på tallene våre i år for det er tøft innenfor handelsnæringen. Det har det vært hele året. Vi har fått mange konkurrenter rundt oss, men har tross det klart å øke i omsetning, forteller Askevold.

Nykommer med fine tall

Og blant konkurrentene som har kommet til er det nye kjøpesenteret CC Stadion i Hamar. Med 85 butikker under samme tak åpnet Innlandets ferskeste kjøpesenter dørene i starten av november.

Senteret styres av Nina Utkilen. Da NRK snakket med henne på nyttårsaften var hun på skitur og hadde ikke tilgang til konkrete salgstall for desember, men svarte følgende i en e-post:

– Tallene for uke 52 er ikke klare ennå, men generelt er vi godt fornøyd med oppstarten og julehandelen på CC Stadion.

NRK lyktes ikke å få tak i tallene fra Maxi Storsenter i Hamar eller Kremmertorget i Elverum.