Solgte hele forsida og skrev 27 saker om kjøpesenteråpning

Hamar Dagblad kom ut med en ekstrautgave på tirsdag, proppfull av både annonser og redaksjonell omtale av det nye kjøpesenteret. Nå får de kritikk.

Hamar Dagblad og CC Stadion

Hele forsida til Hamar Dagblad var viet en annonse for CC Stadion og butikkene i det nye kjøpesenteret.

Foto: Mette Finborud Børresen

Hamar Dagblad og CC Stadion

De fleste artiklene inne i avisa handlet også om kjøpesenteret.

Foto: Mette Finborud Børresen

Det er Dagbladet som skriver om den noe uvanlige utgaven av lokalavisa i Hamar på sine nettsider i dag.

– Det kan være brudd på markedsføringsloven. Dette er en avis gjennomsyret av sponset innhold uten merking, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad til Dagbladet.

– Innholdet er urovekkende. Dette er et eksempel på viljen til å redusere betydningen av fri journalistikk, sier generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum til NRK Hedmark og Oppland.

Notiser om butikkene

Hamar Dagblad hadde solgt hele forsiden og hele baksiden til annonser for kjøpesenteret. Inne i avisa var det 27 artikler om kjøpesenteret.

Blant annet ble mange av butikkene i senteret presentert i små notiser med egen farge, på nesten hver side i avisa.

Hamar Dagblad og CC Stadion

På toppen eller bunnen av nesten hver side var det små notiser om de ulike butikkene i det nye senteret.

Foto: Mette Finborud Børresen

– En kjøpesenteråpning er jo en lokal begivenhet, men det gir kortsiktig gevinst å redusere skillet mellom fri journalistikk og annonser, sier Løken Stavrum.

Hun mener denne utgaven av Hamar Dagblad er et eksempel på at man reduserer det redaksjonelle stoffet i påfallende grad, for å etterkomme annonsørenes ønsker.

Redaktøren avviser kritikken

Ansvarlig redaktør Nils Kristian Myhre i Østlendingen, som gir ut Hamar Dagblad en gang i uka, skjønner ikke kritikken og avviser at det redaksjonelle innholdet i avisa er sponset på noen måte.

– Hamar Dagblad er en bypatriot som skriver om det positive som skjer i byen, og den store hendelsen denne uka har naturligvis vært åpningen av CC Stadion. Hvis Forbrukerombudet ikke synes det er relevant med intervjuer fra butikkene som åpner i byen, kan de ta kontakt med oss direkte, sier Myhre til Dagbladet.

Kortsiktig gevinst

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund mener Hamar Dagblad gjør seg selv en bjørnetjeneste med en slik avis.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kjersti Stavrum Løken i Norsk Presseforbund har fått flere henvendelser og spørsmål om etikken rundt avisa denne uka, og tenker at Hamar Dagblad gjør seg selv en bjørnetjeneste.

– Er det fare for mer kobling mellom redaksjonelt stoff og annonsører når avisene sliter økonomisk?

– Også ledende aktører på annonsesida advarer mot nettopp det, sier Kjersti Løken Stavrum. For da blir man ingen attraktiv annonsekanal.

Hun viser til en kommentar fra Pelle Stensson i firmaet Carat, som sier at den redaksjonelle troverdigheten har bidratt til at annonsørene vil annonsere, men hvis man selv undergraver troverdigheten sin, så blir man mindre aktuell.

Alle kan klage

Kjersti Løken Stavrum sier at alle som ønsker det, kan klage en avis inn til Pressens Faglige utvalg, hvis de mener det er brudd på tekstreklameplakaten eller skjult reklame.