Hopp til innhold

Solberg imponert over Nav Hadeland

Personer som har sluttet jobben på grunn av psykiske helseplager har fått en ny hverdag på Hadeland ved hjelp av individuell jobbstøtte fra NAV. Tirsdag kom statsministeren for å se hvordan de gjør det.

Statsministeren lover satsning på å få flere i arbeid

Statsminister Erna Solberg i samtale med Hans Olav Solheim som har kommet seg ut i jobb ved hjelp av IPS-prosjektet til Nav Hadeland.

Via IPS (Individual Placement and Support)-prosjektet hos Nav Hadeland har 17 av 23 personer i målgruppa kommet seg ut i arbeid igjen.

Personer med middels og alvorlige psykiske helseplager. Fire jobbspesialister i Nav Hadeland jobber tett med brukere, arbeidsgivere og samarbeidspartnere innen helse og kommune for å finne den beste løsningen for brukeren og arbeidsgiveren.

Faller utenfor

Så langt har altså 17 personer kommet seg ut i arbeid igjen. Tirsdag kom statsminister Erna Solberg på besøk for å se hvordan Nav Hadeland får deltakerne raskt ut i jobb.

Erna Solberg

Erna Solberg på besøk hos Nav Hadeland.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Jeg er på en reiserunde hvor jeg ser på ulike prosjekter, ulike tiltak som skal bidra til å styrke det sosiale sikkerhetsnettet. Vi vet at det er hull som folk detter igjennom og vi vet at rus og psykisk helse er en av de store årsakene til at mange mennesker ramler ut av arbeidslivet og ikke kommer tilbake, sier statsminister Erna Solberg.

Hun likte det hun fikk vite om prosjektet og lot seg spesielt imponere over den fleksible oppfølgingsmetode Nav Hadeland har, samt at de tilpasser tiltak rundt den enkelte bruker.

– Jeg synes at dette er et spennende prosjekt. Det er midt i blinken for det jeg tror er framtidsmåten å jobbe på. Nemlig det å holde folk i aktivitet, og heller tilpasse aktiviteten og støtteordningen.

Fortsatt i arbeid

Prosjektet er et nasjonalt forskningsprosjekt som følger deltakerne. Prosjektet på Hadeland er en av seks nasjonale piloter.

Tanken bak prosjektet er at alle mennesker med en alvorlig psykisk lidelse kan ha vanlig jobb, forutsatt at man finner riktig type jobb og arbeidsmiljø. Så langt er 17 av 23 brukere i jobb, forteller prosjektleder for IPS Hadeland.

– Alle er fortsatt i jobb, men dette er et forskningsprosjekt så vi vet ikke hvordan ting vil fungere på sikt, men foreløpig så ser det positivt ut. Vi ser at dette er en måte å jobbe for som kan fungere, sier prosjektleder Kine Nan Lium.

Hun mener at det er flere ting som gjør at prosjektet fungerer. Blant annet det tette samarbeidet Nav Hadeland har med helse og at de bruker mye tid på arbeidsgivere og deltakere.

Fornøyd med prosjektet

Hans Olav Solheim

Hans Olav Solheim er i jobb takket være IPS-prosjektet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Hans Olav Solheim er en av de 17 som nå er i arbeid gjennom prosjektet. Han fikk tilbud om å være med på prosjektet fordi han ville raskt ut i jobb igjen. Nå jobber han som kokk på en restaurant på Hadeland.

– Oppfølgingen er veldig god. Her har jeg mulighet til å ringe han som er min jobbspesialist i prosjektet når som helst, og det gjør det mye lettere å kunne ta ting med en gang.

Han trives veldig godt i sin nye jobb, og regner med å bli værende lenge.

– Jeg har ingen andre planer i nærmeste framtid. Jeg er veldig glad for å være i jobb, trives godt og ønsker å fortsette lenge.

Statsminister Solberg lot seg imponere over hvordan prosjektet fungerer, og sier at psykisk helse er et prioritert område for den nye regjeringen.

– Psykisk helse er et prioritert område for oss, og prosjekter som gjør at folk blir raskere friske og kommer raskere i arbeid er prioritert.

Flere saker fra Innlandet