Hopp til innhold

Snøt staten for 20 millioner kroner

Mannen som står bak det som kan være Hedmarks største skattesvindelsak noensinne var regnskapskyndig. Sjøl hevder han at han ikke har gjort det bevisst.

Penger
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Han sier til NRK at han har vært i regnskapsbransjen i 25 år.

I fjor gikk byggefirmaet hans, som hadde 66 ansatte, konkurs - og skattemyndighetene mener selskapet omsatte for 40 millioner kroner, som det ikke er betalt skatter og avgifter for.

- Kommunekassa nektet meg skatteattest i første termin 2006. Jeg måtte si det til kundene og da holdt de tilbake betaling, sier mannen til NRK.

Mye trøbbel

Men problemene startet lenge før. NRK har sett på regnskapstallene til bedriften, som eies av mannen og hans samboer.

I 2003 omsatte firmaet beskjedent, viser regnskapet, som ble det året ble godtatt. Men i 2004 ble regnskapet ikke godtatt av revisor, og i 2005 forelå ikke noe regnskap.

- Jeg har hengt etter hele tiden med skatter og avgifter, men har klart å gjøre opp inntil 2006, forteller mannen.

Hedmarks største svindelsak

Men politi og skattemyndigheter deler ikke den oppfattelsen, forteller informasjonskontakt ved fylkesskattekontoret, Geir Sveen.

- Jeg vet ikke om det er grader av svarthet, men denne saken her er i hvert fall svart, sier Sveen.

Politiet bekrefter skattemyndighetenes syn på sakens størrelse i hedmarksmålestokk:

- Den er vel en av de største, om ikke den største, forteller lederen av økonomiteamet hos politiet i Hedmark, Rune Fossum.

Kjøpte dumme ting

Skattemyndighetene og politiet foretok i fjor en razzia på bedriftens forretningslokale på Hedmarken, og i den daglige lederens hjem. De mistenker at firmaet har omsatt for 40 millioner kroner de ikke har betalt skatter og avgifter for.

- Det er manglende innberetning av lønn, av omsetning og inntekter generelt, sier Fossum.

Den daglige lederen, som også er hovedaksjonær, svarer følgende:

- Jeg vet ikke om det er store summer på grunn av at beslaget av papirer gjør at jeg ikke har oversikt. Jeg har ikke bevist drevet svart - jeg investerte stort og kjøpte mye dumme ting, og hadde vel ikke full oversikt, sier mannen.

Unndro skatt

Det er kanskje noe overraskende med tanke på firmaeierens bakgrunn. Siden slutten av 80-tallet har han drevet et eget regnskapsfirma i Oslo, viser en oversikt fra Brønnøysundregisteret, og mannen bekrefter at han har 25 års erfaring som regnskapsfører.

I fjor gikk byggfirmaet konkurs. Den foreløpige gjennomgangen av konkursboet viser at han har gjort opp med private kreditorer og ansatte, forteller bostyrer Truls Norderhaug.

- Mye tyder vel på at kreditorer som har gitt varer og tjenester til selskapet har fått betalt, og at ansatte har fått betalt, sier han.

Byggfirmaet hadde 66 ansatte, som altså synes å ha fått betalt - problemet er at skattefradraget de ansatte fikk aldri har blitt betalt inn til skattemyndighetene.

Skylder 20 millioner

- Han har rett og slett utbetalt nettolønninger og ikke latt staten få de pengene de skal ha, som er trekt hos arbeidsgiveren, sier Norderhaug.

Foreløpig har bostyreren kun fått inn fordringer på en og en halv million kroner fra kreditorer, men om byggfirma-eieren har gjort opp for seg blant kreditorer opg ansatte, mener altså skattemyndigheten og politi at han ikke har betalt inn rundt 20 millioner kroner i skatt og merverdiavgift.

Mannen, som mest sannsynlig må møte i retten, nekter for at han har gjemt unna penger for myndighetene, og sier avslutningsvis.

- Jeg har ikke tatt ut noe av firmaet som er syltet vekk.