Hopp til innhold

Slutt for Hera Vekst

Klima- og forurensningsdirektoratet har i dag bestemt at Hera Vekst AS legges ned. Anlegget må stenge innen neste sommer. Vedtaket er endelig, og kan ikke påklages.

Hera Vekst

Komposteringsanlegget Hera Vekst sliter med å bli kvitt søppellukt som siver ned til sentrum.

Foto: NRK

Klima- og forurensningsdirektoratet opprettholder vedtaket til Fylkesmannen i Hedmark om å trekke tillatelsen Hera Vekst AS har til drift av komposteringsanlegget.

Lukt fra anlegget siver ned forskjellige steder i sentrum, og kommunen har fått veldig mange klager fra innbyggerne gjennom flere år.

Trakk tillatelse

I februar trakk Fylkesmannen i Hedmark tilbake tillatelsen på grunn av luktproblemene. Fylkesmannen mente at komposteringsanlegget ikke har klart å oppfylle vilkårene for videre drift fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

«Utslipp av lukt fra anlegget har blitt vesentlig større enn forutsatt da tillatelsen ble gitt. Tillatelsen trekkes derfor tilbake», skrev Fylkesmannen i en pressemelding.

Hera Vekst anket vedtak til Klif. I dag har direktoratet bestemt å opprettholde vedtaket fra Fylkesmannen.

SE TV-SAK OM NEDLEGGINGEN AV HERA:

Video Hera vekst

Hera vekst

Ikke overholdt kravene

Ifølge en pressemelding fra Klif har Hera Vekst brutt det sentrale vilkåret om å redusere luktutslippene vesentlig.

– Vi er enig med bedriften at noe lukt må tolereres, men vi kan ikke se at virksomheten vil greie å overholde de krav til utslipp av lukt som nærmiljøet med rimelighet må kunne forvente. Vi mener at store deler av Elverums befolkning ikke lenger kan belastes med luktplagene, skriver Klif i sin avgjørelse.

Hera Vekst

Hera Vekst må legge ned innen neste sommer.

Foto: NRK

Klif mener også at det er brudd på tillatelsen om at alt uttak av umoden kompost og ettermodning og sålding av umoden kompost må skje i lukkede ventilerte systemer. Virksomheten har heller ikke overholdt kravet til inntaksbegrensning.

– Vi ser oss derfor nødt til å gå til det skritt å trekke tillatelsen til Hera Vekst AS tilbake. Det betyr at anlegget i Elverum må stenge innen neste sommer, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klif i pressemeldingen.

Klifs vedtak er endelig, og kan ikke påklages.

Innebygging kunne vært løsningen

Britt Grambo

Britt Grambo jubler over vedtaket.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Klif mener at et alternativ til å trekke tillatelsen er full innelukking. Det er i så fall et svært stort areal som bygges inn.

– Vi har ikke fått noe estimat på kostnadene ved en slik innebygging, men ut fra den informasjon vi har om Hera Veksts økonomi vurderer vi at en full innelukking ikke vil være økonomisk realistisk. Hera Vekst har heller ikke trukket frem fullstendig innelukking som et alternativ.

Jubler for vedtaket

Britt Grambo i Aksjonsgruppa mot vond lukt i Elverum jubler over det endelige vedtaket.

– Jeg er kjempeglad. Nå er fem års kamp over. Jeg fylte 60 år for ikke så lenge siden, og dette er den beste gava jeg kunne få. Jeg er veldig glad på vegne av Elverums befolkning som slipper lukta, sier Grambo til NRK.

Ingen økonomisk utfordring

Ordfører i Elverum Terje Røe

Terje Røe.

Foto: Elverum kommune

Ordfører i Elverum, Terje Røe, har tidligere sagt at luktproblemene ved anlegget har vært så ille at kommunen aldri skulle ha satset på det. Nå er han ikke overrasket over avgjørelsen.

– Det er ingen overraskelse på bakgrunn av fylkesmannens tidligere vedtak. Det blir dyrt for oss, men vi har en plan for hvordan vi skal håndtere det. Jeg tror nok at eierkommunene skal kunne møte de utfordringene som dette kommer til å føre til, sier ordfører i Elverum, Terje Røe.

Han tror ikke en nedleggelse vil by på økonomiske problemer for kommunen.

– Økonomisk er det ingen voldsom utfordring. Vi skal kunne klare dette på en helt grei måte uten at det får noe å si for den øvrige drifta av kommunen. Så store tall er det ikke snakk om.

Vil ikke ha lukta

En undersøkelse fra mai 2008 viste at 42 prosent av elverumsingene var plaget av lukta. En undersøkelse fra 2010 mente to av tre spurte at anlegget bør stenges.

Luktproblemene ved komposteringsanlegget ble langt større enn antatt da tillatelse ble gitt i november 2004.

Elverum kommune har sammen med Åmot og Trysil investert 100 millioner kroner i anlegget. Ifølge Hera Vekst vil en nedleggelse koste de tre eierkommunene 159 millioner kroner over 25 år.

Flere saker fra Innlandet