Slites mellom to kulturer

Men muslimske Nadiya Alinejadschatli (19) fra Kongsvinger har funnet sin egen oppskrift på integrering

 Nadiya Alinejadschatli fra Kongsvinger.

Nadiya Alinejadschatli (19) fra Kongsvinger sier mange jenter med muslimsk bakgrunn har det vanskelig.

Foto: Vera Wold / NRK

Mange jenter med muslimsk bakgrunn har det vanskelig og slites mellom to kulturer. Men noen tar det beste fra begge.Mandag fortalte NRK Hedmark og Oppland om en skoleelev fra en irakisk familie som banket en medelev fordi han hadde kysset søsteren hans.

- Får ikke gå ut alene

Nadiya Alinejadschatli fra Kongsvinger har erfaring med å vokse opp med to kulturer.

- Vi feirer Ramadan, vi faster og vi ber, men foreldrene mine er åpne når det gjelder meg. Så jeg har det alldeles ikke vanskelig. Men jeg kjenner andre jenter som har det så vanskelig at de ikke får lov til å gå ut, uten å ha følge med noen i familien.

Nadiya Alinejadschatli er født og oppvokst i Norge i en søskenflokk på fire. Høyreist, kledd som hvilken som helst annen 19-åring og med en positiv utstråling. Hun sitter i elevrådet ved Sentrum videregående skole i Kongsvinger og tar kjøretimer.

- Religion viktig

Men både for henne og foreldrene er den iranske kulturen og religionen svært viktig.

- Det kan være vanskelig når vi lærer om islam på skolen, og medelever ler av musikken, men den er faktisk en viktig del av troen. Det kan også være vanskelig å forklare hvorfor jeg går med T-skjorte og shorts om sommeren selv om jeg er muslim. Men du trenger jo ikke å gå med slør for å være troende muslim. Dette er min måte å være integrert på.

- Har ikke kjæreste

- Hvordan er ditt forhold til gutter og kjærester?

- Mine foreldre har ikke sagt noe til meg, men av hensyn til dem, min egen selvrespekt og min tro kan ikke jeg ha kjæreste i så ung alder. Jeg har heller ikke tid til å tulle rundt sånn.

Det beste fra to kulturer

Nadya Alinejadschatli ser både ulemper og fordeler med å vokse opp med to kulturer.

- Jeg har det fint. Jeg får lært to forskjellige kulturer og gleder meg til å lære barna mine det samme. Vennene mine har også lært å respektere min kultur. Jeg har tatt det gode fra den norske og det gode fra den iranske kulturen, og det er så klart den største fordelen.