Lørdag 12.september er det 90 år siden sykehuset i Elverum ble åpnet, som et topp moderne fylkessykehus i Hedmark. Den medisinske utviklingen har mildt sagt vært stor siden 1925.
Lang liggetid
– I 1927 var hver pasient i gjennomsnitt innlagt i 27,8 døgn. I dag er den gjennomsnittlige liggetida knapt tre dager, sier tidligere overlege Erik Arnesen, som har studert sykehushistorien i Hedmark.
Han forklarer at pasienter med mavesår kunne ligge i flere uker med fiskebollediett og loff.
– Det er klart, de ble så lei av fiskeboller at de nesten skrev seg ut selv, sier den tidligere overlegen.
Liggetiden for en med hjerteinfarkt var lenge strengt sengeleie i tre uker, først da fikk de begynne å bevege seg opp.
FØR MASKINENE: Det ble brukt hest og kjerre for å transportere granittblokker til byggingen av det nye fylkessykehuset i Hedmark.
Foto: PrivatOpererte under middagen
Da det nye sykehuset åpnet den 12. september i 1925 var det invitert en rekke prominente gjester. I en av åpningstalene ble det sagt at «...sykehuset er ikke bare det vakreste i landet, men også blant de beste i Norden».
OFFISIELL INNVIELSE: Avisutklipp fra Østlendingen etter åpningen av det nye sykehuset i Elverum 12. september 1925.
– Under middagen måtte overlege Halvdan Lund og frøken assistentlege Narverud forlate middagen for å utføre en operasjon. De forlot den fine middagen og opererte og etterpå var det omvisning på sykehuset, sier Erik Arnesen.
Sykehuset i Elverum var et av flere store sykehus som ble bygget på denne tiden. Andre byer som Gjøvik, Trondheim og Drammen fikk også nye sykehus.
At sykehuset havnet i Elverum, skyldtes at fylkespolitikerne med 15 mot 14 stemmer gikk inn for Elverum istedet for Sanderud ved Hamar.
POLITISK VILJE: Politikerne i Hedmarken amt hadde valget mellom å bygge ut Sanderud sykehus ved Hamar eller bygge nytt fylkessykehus i Elverum. Avstemningen endte med 15-14 for Elverum.
Foto: PrivatDa det nye sjukehuset stod ferdig i 1925 var prisen nærmere 3.5 millioner kroner etter en budsjettsprekk på 17.000 kroner.
Etter åpningen i 1925 skrev Østlendingen: «Det minner mer om et hyggelig og vakkert utstyrt hjem enn et sykehus».
Medisinsk utvikling
Da Norge ble angrepet og Elverum ble bombet i 1940 var det bare en overlege og to assistentleger til å ta hånd om skadde. I dag har sykehuset i Elverum rundt 1.000 ansatte på 17 avdelinger.
Den tidligere overlegen fortalte på et åpent møte i auditoriet på Helsehuset i Sykehuset Innlandet onsdag om sykehusets historie og den medisinske utviklingen.
– Det som er helt sikkert er at medisinen ikke stopper. Dagens medisin er morgendagens historie, sier Erik Arnesen.
ARBEIDSLAG: Her er arbeidere som bygde det nye fylkessykehuset i Hedmark i Elverum først på 1920-tallet.
Foto: Privat